Kosovo jedina tačka neslaganja Srbije i Italije

Boris Tadić očekuje da će strateško partnerstvo rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju. Vlada u Rimu se obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Italije Mario Monti saglasili su se u Beogradu da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u ekonomiji i evropskim integracijama, a da je jedina tačka neslaganja pitanje Kosova.

Nakon Drugog političko-privrednog samita Srbija - Italija, Boris Tadić je izjavio da Srbija ne želi i neće da prizna nezavisnost Kosova, ali da neće odustati ni od želje da rešava probleme i da će dati sve od sebe da se "ne zaustavi život".

Tadić očekuje da će strateško partnerstvo sa Italijom rezultirati dolaskom hiljada italijanskih kompanija u Srbiju.

- Nakon strateškog partnerstva došli smo do više od 400 italijanskih kompanija u Srbiji, očekujemo da ih bude na hiljade - rekao je Tadić i naveo da su dve delegacije razgovarale i o brojnim konkretnim projektima, pre svega u domenu energetike i transporta.

Italijanski premijer Mario Monti je rekao da treba imati razumevanja za to što se pozicije dve zemlje ne poklapaju oko Kosova, ali je pohvalio volju da se brzo ide putem rešenja, jer je to veoma važno na putu ka Evropskoj uniji.

Monti je rekao da su u centru pažnje razgovora bili bilateralni odnosi i Evropa i dodao da su protekli u znaku "strateškog partnerstva" i prijateljstva.

Šefa italijanske delegacije, ispred "Palate Srbija", dočekao je uz najviše državne počasti premijer Mirko Cvetkvić. Prostor oko zgrade i njena unutrašnjost prvi put su, osim zastavama zemlje gosta i domaćina, okićeni i zastavama EU, budući da je Srbija odnedavno kandidat za članstvo u EU.

Prvi samit vlada Italije i Srbije održan je 13. novembra 2009. godine, čime je otvorena prva stranica strateškog partnerstva u okviru kojeg je Italija obećala snažnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Cvetković: Italija privredni partner

Premijer Srbije Mirko Cvetković se zahvalio Italiji na podršci našoj zemlji u njenim naporima za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da je Italija jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije.

On je dodao da saradnja sa Italijom ne predstavlja samo prednost već i obavezu.

Cvetković je rekao da su italijanski partneri pokazali interesovanje za učešće u izgradnji železničkog Koridora 11 kroz Srbiju, od Beograda prema Crnoj Gori, kao i u izgradnji beogradskog metroa.

Premijer Srbije je podsetio da je Italija na trećem mestu spoljno-trgovinskih partnetra Srbije, a po nivou stranih investicija je na petom mestu.

Potpisano šest sporazuma

Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije, Vuk Jeremić i Ðuliomarija Terci, potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Memorandumom se vlada u Rimu obavezala da će Beogradu pružiti svu moguću ekspertsku podršku na putu ka EU i da će se zauzeti za što skorije otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije EU. U dokumentu se navodi se da će programi saradnje biti sprovedeni sredstvima iz pretpristupne pomoći EU.

Ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Ana Marija Kančelijeri potpisali su zajedničku izjavu o saradnji dva MUP-a u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Predsedništva Saveta ministara Italije.

Protokol između ministarstava poljoprivrede Srbije i Italije o ruralnom razvoju i kvalitetu u oblasti poljoprivrede potpisali su ministri Dušan Petrović i Mario Katanija.

Aneks memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između ministarstava životne sredine Srbije i Italije potpisali su ministri Oliver Dulić i Korado Klini.

Memorandum o razumevanju u oblasti informativne saradnje između Poreske policije Srbije i Finansijske policije Italije potpisali su glavni inspektor Vesna Aleksić i komandant general Nino di Paolo.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA