SAZNAJEMO: Srbija uputila zvaničan zahtev za izručenje Bojovića

Prevođenje na španski jezik izuzetno obimne pravne dokumentacije koja se šalje uz zahtev za izručenje i koja je brojala više 1.700 strana, trajalo je skoro mesec dana

  • 0

Ministarstvo pravde uputilo je danas Španiji zvanični zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, ekskluzivno saznaje Telegraf.rs.

Posle sprovođenja postupka i završenog prevođenja obimne dokumentacije od 1.700 strana o pripadnicima bivšeg zemunskog klana, španskim vlastima je upućen kompletan zahtev za izručenje Bojovića, Milisavljevića i Petrića.

- Prevođenje na španski jezik izuzetno obimne pravne dokumentacije koja se šalje uz zahtev za izručenje i koja je brojala više 1.700 strana, trajalo je skoro mesec dana. Prema Konvenciji Saveta Evrope o ekstradiciji, pošto se okrivljeni izruči državi koja je od druge tražila njegovo izručenje, on se više ne može goniti za krivična dela koja nisu bila navedena u zahtevu za izručenje. To znači da zahtev za izručenje mora da obuhvati sva dela za koja se gone, kao i ona za koja se sumnjiči, kako bi pred našim pravosudnim ogranima mogli da odgovaraju za sva krivična dela koja su učinili, među kojima je veliki broj ubistava - navodi naš izvor.

U dokumentaciji se nalaze optužnice i presude srpskih sudova, rešenja o upućivanju na izdržavanje kazni i drugi dokazi, na osnovu kojih će se utvrđivati osnovanost zahteva za izručenje traženih osoba.

Španski sud je Luki Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću i Siniši Petriću odredio pritvor, a prema Konvencniji o ekstradiciji Saveta Evrope, pritvor može da traje do godinu dana, a odlučivanje o ispunjenosti uslova za ekstradiciju je dvostepeno. Nakon hapšenja, Španiji je uručen preliminarni zahtev, koji je bio na snazi do danas.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA