Tadić: Do kraja godine datum pregovora sa EU

Evropski put Srbije tada će doći do tačke na kojoj neće moći da bude ugrožen, tvrdi predsednik Srbije. Realna su očekivanja Srbije o datumu pregovora, smatra italijanski premijer Mario Monti

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

- To će biti suštinsko postignuće, jer će evropski put Srbije tada doći do tačke na kojoj neće moći da bude ugrožen, ali mora dosta da se radi kako bi Srbija nastavila da sprovodi reforme i bila poželjan partner svima u regionu i Evropi - rekao je Tadić.

Na pitanje da li će Srbija sa statusom kandidata postati primamljivija destinacija za investitore, Tadić je odgovorio da očekuje strateško partnerstvo Srbije sa svim državama članicama EU.

- Očekujem da će od sada u međunarodnim poslovnim krugovima Srbija biti doživljavana kao povoljnija destinacija za ulaganja, a status kandidata, koji je važan za našu perspektivu, menja ukupnu sliku o Srbiji - rekao je predsednik Republike.

Italijanski premijer Mario Monti je poručio da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU i da angažovanost koju je pokazala kako bi ispunila sve uslove koji su iz Evrope bili stavljeni pred nju predstavlja primer koji treba slediti.

- Čestitam predsedniku i premijeru Srbije, kao i čitavom narodu na angažovanosti koju su pokazali kako bi se ispunili svi uslovi Evrope i konačno ostvarilo ono čemu je Srbija težila - rekao je Monti.

On je dodao da je realno očekivati da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora o prijemu u Evropsku uniju, u čemu će imati snažnu podršku njegove zemlje.

- Ukoliko Beograd nastavi da se zalaže kao što je to i do sada činio, realno je očekivanje predsednika Srbije (Borisa Tadića) da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU - rekao je Monti.

Monti je poručio da će Italija "i dalje biti uz Srbiju, snažno podržavajući, u Briselu i sa našim partnerima, argumente koji vode brzim evropskim integracijama Beograda".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA