DOBRA VEST: Ukinuta vanredna situacija u Srbiji!

- Borba se nastavlja. Vreme ne može da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na sednici Vlade Srbije

  • 3

Vlade Srbije je, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, ukinula vanrednu situaciju u Srbiji.

- Vlada Srbije je jednoglasno ukinula vanrednu situaciju na teritoriji Srbije. Borba se nastavlja. Vreme ne može da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost - rekao je Vučić i dodao da teško vreme i situacija izazvana poplavama ne sme da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

- To što smo imali teške dane i situaciju već deset dana, ne sme da nam bude alibi za odlaganje ranijih obaveza i molim one sa kojima smo razgovarali o usvajanju prioritetnih zakona, a trebalo je da nacrti već budu podeljeni ministarstvima, da sa tim ne kasne - rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije koja je donela odluku o ukidanju vanredne situacije u zemlji.

On rekao da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju

Vučić je naglasio da su ministri novčano pomogli ugroženima.

- Svi ministri su se odrekli jedne plate za pomoć ugroženima od poplava, a takva  preporuka postoji i za sve druge funkcionere - rekao je Vučić.

Prethodno, na sednici štaba, je iznešeno celokupno stanje u Srbiji, koju je proteklih 10 dana pogodilo katastrofalno nevreme praćeno poplavama.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, je rekao da će biti ukinuta vanredna situacija u Srbiji, ali da ona ostaje ipak u 16 opština i dva grada.Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u opstinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta, Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

 Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je na svim kriznim tačkama u Srbiji stanje stabilno, ali da će nadležni organi ostati u pripravnosti još pet do šest dana na svim kriznim područjima.

Marić je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije rekao do sad na teritoriji Srbije evakuisano više od 30.000 osoba, od toga 25.000 iz Obrenovca.

Prema njegovim rečima, spasilački timovi iz inostranstva postepeno se vraćaju svojim zemljama, a u Srbiji će ostati timovi sa pumpama i helikopteri u stanju pripravnosti i preventive radi.

On je naveo da se humanitarna pomoć organizuje preko operativnog štaba i da se uspostavlja sistem da zahtevi opština za pomoć budu racionalni i da ne smeju da budu predimenzionirani.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovana

    23. maj 2014 | 13:08

    Svaka čast ministrima. Sada su poslanici na redu.

  • Луди ђока

    23. maj 2014 | 23:29

    Поштовање за господина Вучића. Свака част,прави човек својим примером показао како у тешкој ситуацији бити уз свој народ на терену а не у фотељи као неки назовифункционерииз ранијих влада. Још једном поздрав и осталим спасиоцима живи били .

  • Nikola

    24. maj 2014 | 12:58

    Bravo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA