DAČIĆ: Srbija ide u EU, ali poštuje i Pokret nesvrstanih! (FOTO)

- Srbija je istinski privržena osnovnim principima multilateralizma zasnovanim na Povelji UN i međunarodnom pravu - kaže ministar spoljnih poslova Srbije

  • 8

Aktuelni proces pregovora i težnje Srbije ka punopravnom članstvu u EU neće umanjiti podršku vrednostima i principima Pokreta nesvrstanih, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na 17. ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru, 28. i 29. maja, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova je istakao da će Srbija ostati posvećena saradnji sa članicama Pokreta.

Srbija će, rekao je Dačić, podržavati kontinuirane napore da se, u kontekstu savremenih medjunarodnih odnosa, a rukovodeći se principima Povelje UN, učine koraci ka revitalizaciji uloge Pokreta kao zastupnika zemalja u razvoju i instrumenta za ostvarenje njihovih interesa na medjunarodnom planu.

Takođe, svojim redovnim učešćem na samitima i sastancima Pokreta, Srbija nedvosmisleno potvrdjuje značaj koji pridaje njegovim aktivnostima i radu, rekao je Dačić.

On je istakao neophodnost sprovođenja Milenijumskih razvojnih ciljeva, definisanja ciljeva održivog razvoja i sveobuhvatne pripreme za Razvojnu agendu nakon 2015. godine, što je jedan od najkompleksnijih procesa u fokusu UN, a čije sprovodjenje treba da doprinese smanjenju postojećeg jaza izmedju Severa i Juga.

- Na tome ćemo intenzivno raditi i u okviru Ekonomsko-socijalnog saveta UN, čija smo članica od ove godine - rekao je Dačić.

Imajući u vidu sve veći broj prirodnih katastrofa koje se javljaju kao posledica klimatskih promena, a koje, kako je rekao Dačić, "nažalost nije izbegla ni moja zemlja, suočavajući se sa teškim poplavama koje su uzrokovale veliki gubitak ljudskih života i nesagledivu materijalnu štetu, nameće se potreba za širom saradnjom i stvaranjem efikasnih medjunarodnih mehanizama za suočavanje sa ovom vrstom izazova".

- Srbija je istinski privržena osnovnim principima multilateralizma zasnovanim na Povelji UN i međunarodnom pravu - rekao je Dačić.

Prema njemu, u cilju jačanja međunarodne bezbednosti i obezbeđivanja regionalne i globalne stabilnosti, Srbija snažno podržava sve inicijative i programe za sprečavanje konflikata i mirovno posredovanje u rešavanju sporova u okviru UN i regionalnih organizacija.

- Svoj konkretan doprinos očuvanju i jačanju međunarodne bezbednosti i rešavanju kriznih situacija Srbija daje i kroz aktivno učešće u mirovnim operacijama UN i EU u Obali Slonovače, Liberiji, Demokratskoj Republici Kongo, Libanu, Kipru, Haitiju, Somaliji i na Bliskom istoku - ukazao je Dačić.

Dačić je zahvalio brojnim članicama Pokreta koje su ostale dosledne principima vladavine prava u međunarodnim okvirima, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, koja je predstavljala povredu osnovnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, Helsinškog završnog akta, kao i kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999).

- Bez obzira na to, Srbija je izrazila spremnost na dijalog sa Prištinom i posvećenost rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima - rekao je Dačić, istakavši da to ni na koji način ne prejudicira priznanje nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova od strane Republike Srbije.

Dačić je rekao da Vlada Srbije od 2010. godine uspešno sprovodi projekat "Svet u Srbiji", kojim se stipendiraju državljani zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih zemalja.

- Trenutno, u Beogradu boravi i studira 241 stipendista iz preko 40 zemalja Pokreta, što predstavlja snažan podsticaj učvršćivanju naših veza u mnogim oblastima - dodao je Dačić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    29. maj 2014 | 15:37

    Nema vise druga Tita,drugi gazda, sad se - pita...

  • KristininMomak

    29. maj 2014 | 14:10

    Tako se diplomatski stvaraju uslovi za napredak zemlje. Poštovanje, ministre

  • Vr 46

    29. maj 2014 | 13:19

    Ni riba ni zena ni voda ni sirce,nece da moze samo vas cekam i tebe i vucica kad ce te morati da se pokorite demonima,bice brzo jer stvari oko ukr. i svroaziski region je jos enigma a koju vi niste u stanju ni da je shvatite a kamoli desifrirate, bice cirkuza kad bude trebalo da nato gazdama da isporucite konkretnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA