Gašić: Hvala Sloveniji što je među prvima pritekla u pomoć Srbiji!

Ministar odbrane Srbije zahvalio se ministru odbrane Slovenije na pomoći koju je Slovenija pružila Srbiji tokom borbe protiv poplava i saniranja posledica

  • 1

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sastao se danas sa ministrom odbrane Slovenije Romanom Jakičem, kojem se zahvalio na pomoći koju je Vlada Slovenije, među prvima, uputila Srbiji za prevazilaženje posledica katastrofalnih poplava.

Gašić je istakao da se u takvim neprilikama "nameće potreba za solidarnošću i saradnjom, koju su zemlje regiona zaista ispoljile", saopštilo je ministarstvo odbrane Srbije.

U nepogodi koja je zadesila Srbiju pomoć je pružalo 45 pripadnika slovenačke civilne zaštite, sa 14 vozila, četiri čamca, šest pumpi i dva agregata.

Gašić je istakao da "posebnu zahvalnost dugujemo za slanje specijalnog vojnog helikoptera, koji je pomagao u spasavanju ljudskih života, kao i slovenačkom timu koji je učestvovao u zaštiti elektro-energetskih kapaciteta Republike Srbije - termoelektrana Nikola Tesla i Kolubara".

Jakič je naglasio da je Republika Slovenija i dalje spremna da pomogne sa svim raspoloživim kapacitetima, a, kako je dodao "formirana je i međunarodna resorna grupa, namenjena za prikupljanje pomoći za Srbiju, kao i Bosnu i Hercegovinu".

Dvojica ministara saglasili su se da bilateralne vojne odnose Srbije i Slovenije karakteriše intenziviranje saradnje.

Od 2010. godine odnosi u oblasti odbrane su u primetno uzlaznoj liniji, uprkos ekonomskoj krizi koja nameće obavezu što racionalnijeg planiranja aktivnosti.

Težišne oblasti saradnje bazirane su na razmeni iskustava iz procesa formiranja podoficirskog kora, saradnji vojnoobrazovnih institucija i arhiva, kao i u oblasti budžetiranja i finansiranja, navedeno je u saopštenju ministarstva odbrane

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA