Šest godina od smrti Slobodana Miloševića

- Svima nam nedostaje. Nekom kao prijatelj, nekom kao suprug, nekom kao roditelj - navodi Milorad Vučelić

  • 4

Danas se navršava 6 godina od smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. On je umro od infarkta srca u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala 11.marta 2006. godine,  u toku suđenja za ratne i zločine na Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije da se on sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu. Sahrani, koja je obavljena bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije bezbednosti.

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS, osim sadašnjeg predsednika Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, bivši predsednik ruske Dume Sergej Baburin i ruski general Leonid Ivašov, te bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Danas, šest godina od njegove smrti, njegovi bivši politički saradnici slažu se da se političko delovanje Slobodana Miloševića sagledava pozitivnije svake godine sve više, kao i da njegov odlazak predstavlja nenadoknadivi gubitak za Srbiju.

Uroš Šuvaković, predsednik Udruženja "Sloboda", ocenjuje da bi Milošević očuvao Srbiju u sastavu Jugoslavije, sprečio pljačkanje  kroz privatizaciju, kao i celovitost naše zemlje.

- Slobodan Milošević dao je glavu kao car Lazar štiteći Kosovo, a da je on  živ,  Srbija bi sigurno dobila status kandidata za članstvo u EU,  ali na drugačiji način.  Pogledajte danas samo podatke o kupovnoj moći stanovništva, Indeks kupovne moći u Italiji je 100, u Sloveniji 86, a u Srbiji 35! Da je Milošević živ, sve bi bilo drugačije -  kaže Šuvaković.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kaže da je Srbija smrću Slobodna Miloševića izgubila pravni poredak.

- Građani Srbije ni posle 6 godina nisu saznali ko je bez odluke suda oteo njenog predsednika i isporučio ga stranoj sili. Nijedna ozbiljna država na svetu nije isporučila svog predsednika kao što je to uradila Srbija - rekao je on.

Vulin je podsetio da je SPS na Sedmom kongresu jasno poručio da "nikada neće odustati od potrage za osobom koja je otela Miloševića".

-  Sada SPS ima samo ministra unutrašnjih poslova i verovatno još nije vreme da se taj kidnaper otkrije - kaže Vulin.

Borisav Jović, nekadašnji predsednik predsedništva SFRJ,  kaže da su okolnosti  koje su bile vezane za vladavinu Miloševića bile veoma teške.

- Veći deo međunarodne zajednice uopšte nije bio naklonjen njemu, Srbiji i srpskom narodu. Zbog svega toga njegovo delovanje i rezultati bilisu veoma ograničeni, i to je obeležilo celokupni period Miloševića- navodi Jović.

On je uveren u to da je  Milošević želeo i radio u korist Srbije i srpskog naroda.

- Mogao je da ima demokratskiji odnos prema oponentima, ali nema sumnje da je želeo dobro i državi na čijem je čelu bio - kaže Jović.

Milorad Vučelić, nekadašnji  funkcioner SPS, ocenjuje da je nakon odlaska Miloševića Srbija izgubila deo sebe.

- Veličina dela Slobodana Miloševića sve se više vidi kako vreme prolazi, jer je za proteklih 6 godina naša zemlja izgubila deo teritorije, ekonomski je urušena, a politički devastirana. Smenili su ga ljudi koji su falsifikovali izbore i isporučili ga u Hag, sve više dokumenata i priznanja zapadnih političara govori u prilog  tome, a slika u medijima će se sve više menjati u korist Miloševića kako vreme bude prolazilo. Pojavljuju se novi dokazi koji govore o tome da je radio u ime istine i u ime Srbije. Svima nam nedostaje. Nekom kao prijatelj, nekom kao suprug, nekom kao roditelj - zaključuje Vučelić.

Živorad Jovanović, ministar inostranih poslova u vreme Miloševića, podseća da je bivši predsednik želeo da ostvari iste ciljeve koje trenutno sprovodi aktuelna Vlada, pre svega ulazak u EU.

- On je očuvao celovitost države Srbije i Crne Gore i hteo je da zajedno uđu u porodicu Evropske unije. Nije hteo da žrtvuje zemlju, želeo je partnerski odnos sa Zapadom, a ne podanički, na kome su oni insistirali. Njegovo delovanje je bilo usmereno ka svim relevantnim političkim i monetarnim institucijama, OEBS-u, MMF-u i Evropskom parlamentu. Nakon njega, državna zajednica se raspala, a želje novih rukovodstava su iste kao i njegove, samo šte je sad mnogo teže da se ispune. Ono što je on zaradio, nova vlast je prodala. Cela ekonomija je prodata. Zato i volim da kažem da je nakon Miloševića Srbija pojela samu sebe - kaže Jovanović.

(E. T.)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    24. mart 2012 | 03:23

    Kad uporedim danasnje politicare i Slobodana Milosevica mogu reci da je on za sve njih skupa bio genije po svemu uopste.

  • Običan građanin

    11. mart 2012 | 18:07

    Slobo, Počivaj u miru, "petooktobarski revolucionari" Ti nisu ni do kolena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA