Vilhelm: Poseta Vučića signal dobrih odnosa

- Mislim da je poziv kancelarke Angele Merkel premijeru Srbije samo šest nedelja po formiranju Vlade signal da Nemačka pozitivno ocenjuje ulogu Srbije - rekao je ambasador Nemačke

  • 0

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da je poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu jasan signal da je politička uloga Srbije pozitivna, kao i dokaz prijateljskih odnosa dve zemlje.

- Mislim da je poziv kancelarke Angele Merkel premijeru Vučiću samo šest nedelja po formiranju Vlade signal da Nemačka pozitivno ocenjuje ulogu Srbije - rekao je Vilhelm koji je gostovao u emisiji "Susret Vučić - Merkel" na televiziji Pink.

On je naglasio da je i pre ove posete Nemačka bila prijatelj Srbije i da je Berlin drugi najveći trgovinski partner Srbije i drugi najveći bilateralni davalac.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knop rekao je da brojke "govore same za sebe", ali da je poželjno da se uravnoteži trgovinski bilans i da Nemačka više izvozi u Srbiju, nego što uvozi.

- Novi investitori moraju da se pridobiju u oštroj konkurenciji - kao i da proširenje investiranja onih kompanija koje već posluju u Srbiji znači da su zadovoljne.

Profesor FPN-a Dragan Simić ocenio je da poseta Vučića obnavlja dobre perspektive saradnje Beograda i Berlina koje su otvorene posle 2000. godine, a zastale su posle 2003. godine i ubistva tadašnjeg premijera Zorana Ðinđića.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović navela je da bez podrške Nemačke ne može biti doneta odluka o proširenju Evropske unije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA