Dodik: Srbi su uvek bili stradalnički narod!

Predsednik Republike Srpske rekao je danas, na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Srbi i Prvi svetski rat 1914/1918. godine", da je nesumnjivo da je Srbija želela samo slobodu

  • 22

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas, na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Srbi i Prvi svetski rat 1914/1918. godine", da je nesumnjivo da je Srbija želela samo slobodu, i da nije prihvatala pretnje a da danas mnogi pokušavaju da krivicu prebace srpskom narodu.

Dodik je izrazio zahvalnost što će se, kako je rekao, sa akademskog nivoa dati mišljenje, odnosno što će naučni skup u SANU doprineti istini.

- Naš odgovor mora da bude suočavanje sa istinom - istakao je Dodik.

Predsednik RS je naveo i da će u Bosni i Hercegovini postojati dve proslave obeležavanja početka Prvog svetskog rata, i da je jedna politički motivisana.

- I ono što se ranije dešavalo ima uticaja na današnja kretanja - ocenio je Dodik.

On je dodao da "srpski narod nikada nije prestao da bude stradalnički narod i da je ono što se dogodilo u Sarajevu 1914. godine dokaz bunta naroda koji nije želeo da trpi tuđinsku vlast".

- Rat je veliko zlo bez ozbira od koga dolazi - rekao je ovom prilikom patrijarh srpski Irinej i dodao da "nama hrišćanima ostaje da budemo širioci mira" i da je molitva svih nas da se u našem vremenu to ne dešava.

On dodao da nije slučajno u jevanđelju rečeno da su blaženi oni koji mir donose, istakavši da je veoma važni znati istinu i imati činjenice koje je oslikavaju.

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada i Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke organizuje u Beogradu naučni skup "Srbi i Prvi svetski rat 1914/1918.".

Na skupu će do 15. juna učestvovati oko 60 istoričara i stručnjaka za Prvi svetski rat, od toga 18 iz inostranstva i to iz Bugarske, Grčke, Francuske, Austrije, Velike Britanije, Rusije, Mađarske, Poljske, Italije, Crne Gore i Češke.

Na skupu će se govoriti i o najnovijim pokušajima revizije istorije i naporima pojedinih istoričara da Srbiju okarakterišu kao krivca za izbijanje Velikog rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Knez Milos

    13. jun 2014 | 13:00

    Ovaj Dodik je doktor u laganju

  • Nebojsa

    13. jun 2014 | 13:02

    Boli njega za Srbe,vazno da on ima i njegovi

  • Rale

    13. jun 2014 | 15:35

    Dodik ama bas nema nikakvo pravo da sudi ko u Srbiji vredi a ko ne secamo se njegove podrske Borisu Tadicu kad izjavi da Srbija nema boljeg ksndidata sad mu je i Vucic najbolji neka se odliuc ko je po njemu najbolji ili su svi najbolji a nije bas tako zar ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA