JAHJAGA TRAŽI POMOĆ SUDA: Kome da dam mandat?

Jahjaga je odlučila da se obrati ustavnom sudu sa zahtevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da poveri mandat za sastav vlade

  • 4

Kosovska presednica Atifete Jahjaga obratila se ustavnom sudu i zatražila razjašnjenje dva člana kosovskog ustava u vezi s mandatarom za formiranje vlade.

Ne čekajuću zvaničnu verifikaciju rezultata izbora, Jahjaga je odlučila da se obrati ustavnom sudu sa zahtevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da poveri mandat za sastav vlade, javljaju kosovski mediji.

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, najviše glasova na izborima dobila je DPK aktuelnog premijera Hašima Tačija, ali su opozicione DSK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredeljenje.

Kosovska predsednica, kaže se u saopštenju, smatra da zahtevom o proceni dva člana ustava obezbeđuje kredibilan i pravedan proces koji će garantovati demokratsko funkcionisanje institucija.

- Zahtev za procenu saglasnosti dva člana ustava, upućen ustavnom sudu, ne upliće se u rad CIK-a u pravcu okončanja izbornog procesa - kaže se u saopštenju.

Član 84 tačka 14, u ovlašćenjima predsednice, kaže da određuje mandatara za formiranje vlade nakon predloga političke partije ili koalicije koja ima većinu u skupštini. Član 95 o formiranju vlade kaže, pored ostalog, da nakon izbora predsednica predlaže skupštini kandidata za premijera u konsultaciji s partijom ili koalicijom koja je dobila potrebnu većinu u skupštini da formira vladu.

Kandidat za premijera, kako se navodi, ne kasnije od 15 dana od dana imenovanja predstavlja sastav vlada pred skupštinom, a vlada se smatra formiranom ako dobije većinu glasova svih poslanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodja

    20. jun 2014 | 08:00

    Dali znaju iz kog razloga su uopste trazili nezavisnost kad nisu sposobni da vode djake na ekskurziju a kamoli da vode "drzavu"

  • Pavijan

    19. jun 2014 | 19:31

    Daj meni ;-)

  • Imenjak

    19. jun 2014 | 20:56

    Kad bi mogla dati canku ,on to nece dosanjati bar je video kako izgleda biti svoj na svome i tu docekati decu i unuke i tu umreti na svom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA