AMBASADOR AMERIKE: Rusija je dva puta glasala da se uvedu sankcije Srbiji!

- U dva slučaja je Rusija bila u prilici da odlučuje o sankcijama Jugoslaviji i kada su usvajane rezolucije UN 757 i 787, rezultat glasanja je bio 13 glasova za sankcije, nijedan protiv, a uzdržane su bile Kina i Zimbabve - rekao je ambasador SAD u Beogradu

  • 33

Ambasador SAD Majkl Kirbi ocenio je da Vlada Srbije ima kapaciteta i želje da sprovede reforme, uprkos mogućnosti da su poplave ugrozile rokove sprovođenja.

Kirbi je, u intervjuu za list "Blic", rekao i da Srbija sama treba da odluči da li će biti članica NATO, navodeći primere zemalja koje su članice Evropske unije, ali ne i Alijanse.

- Srbija može da ostane zauvek izvan NATO i to u potpunosti od nje zavisi. Ima zemalja EU koje nisu članice Alijanse, na primer Austrija, Švedska, Finska... Možete da budete u EU a da ne budete u NATO i obrnuto. Zemlja treba da razmisli šta je u njenom interesu -rekao je Kirbi.

Kirbi je dodao i da bi, ukoliko u nekom trenutku situacija i pogled na pitanja bezbednosti ukažu da je u interesu Srbije da postane član NATO, o tome moglo da se razgovara.

Upitan da li je za SAD prihvatljivo odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji, američki ambasador je odgovorio da je prihvatljivo da Srbija sama bira šta će uraditi, ali da mora da primeti da "nije tačno kad kažu da Rusija nikada nije uvela sankcije Srbiji".

- U dva slučaja je Rusija bila u prilici da odlučuje o sankcijama Jugoslaviji i kada su usvajane rezolucije UN 757 i 787, rezultat glasanja je bio 13 glasova za sankcije, nijedan protiv, a uzdržane su bile Kina i Zimbabve - rekao je Kirbi, dodajući da bi o pitanju uvođenja sankcija Rusiji zato trebalo razgovarati na osnovu jasnih i otvorenih razloga.

Kirbi je, rekavši da SAD smatraju da je u modernom svetu neprihvatljivo unilateralno oduzimanje Krima od Ukrajine, dodao da misli da i Srbija o tome razmišlja na isti način.

Kad je reč o naznakama da je Rusija zainteresovana da kupi EPS, Kirbi je ocenio da je na Srbiji da odluči da li je u njenom interesu da u celom energetskom sektoru bude uključena samo jedna zemlja.

- Rekao bih da to verovatno nije u njenom interesu, ali Srbija treba sama da donese odluku - poručio je Kirbi.

Na pitanje da prokomentariše optužbe između OEBS-a i premijera Aleksandra Vučića i njegove primedbe da neki ambasadori rade protiv njega, Kirbi je za "Blic" odgovorio:

- Kad govorimo o ovdašnjim medijima, finansijska situacija je već dugo veoma teška i to medije čini ranjivim. Teško je raditi u takvim uslovima. Snažno podržavam slobodu medija i verujem da to podrazumeva da se i o meni i o onome što mi se možeda ne dopada piše slobodno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љути Четник

    21. jun 2014 | 08:46

    Hoce na sve nacine da ubiju rusofilstvo u narodu, i okrenu nas protiv rusije, da je on neki covek ne bi gledao srbiju i rusiju, vec srbiju i ameriku i njihove odnose, da nabrajam koje nam je zlo amerika nanela, dambi nam rusija pomagala mora da njen vodja bude kompetentan za taj posao, i oni ce na, pomoci, nikolaj 2 i putin kao primer, ko je 90ih godina bio predsednik rusije, neosobni jecljin, koji je pored toga sto je svakog dana bio pijan, bio zapadni igrac, kojegmsu ameri doveli, skoro je telegraf davao anketu koliko je ruski narod lose ziveo a koliko dobro zivi sad, kad kod je rusija bila u losoj situaciji, srbiji je bilo takodje lose

  • Mici

    21. jun 2014 | 09:47

    A sta je Amerika uradila za Srbiju 1999?

  • Nikola

    21. jun 2014 | 10:07

    Да, али тада је у Русији била издајничка власт. А друго ко је предложио увођење санкција? Ви господо. Немојте да нам причате како сте нам ви пријатељи, а руси непријатељи. Пријатељство се показује на делу. Ви сте нас бомбардовали осиромашеним уранијомом и касетним бомбама, ви сте нам отели Косово и Метохију, ви и даље разбијате нашу земљу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA