Nikolić: Srbija garant Dejtonskog sporazuma

- Dejtonski sporazum se stalno urušavao i trebalo je da ostane ''mrtvo slovo na papiru'' za prava Srba, a da se kroz to ''rušenje Dejtona'' promoviše BiH - poručio je predsednik Srbije i dodao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, a da to podrazumeva i očuvanje BiH

  • 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, što podrazumeva i očuvanje Republike Srpske, kao i da sa rukovodstvom RS, predvođenim predsednikom Miloradom Dodikom, ima izuzetno dobru saradnju.

- Dejtonski sporazum se stalno urušavao i trebalo je da ostane ''mrtvo slovo na papiru'' za prava Srba, a da se kroz to ''rušenje Dejtona'' promoviše BiH - ocenio je Nikolić u intervjuu za RTRS.

Kako je podsetio, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ni postojala želja da BiH bude izgrađena kao država ravnopravnih entiteta i naroda, već se išlo ka slamanju Srpske.

- Ja ne mogu da učinim ništa da BiH opstane, ako ona to ne želi. Recite mi da li se za ovih 20 godina ikakav lepak pojavio da poveže BiH. Mislim da tako nešto uopšte ne postoji - kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o predstojećim, oktobarskim, izborima u BiH, Nikolić je poručio da će, kao predsednik Srbije, sarađivati sa svakim ko dobije poverenje građana, napomenuvši da nije njegovo da podržava ili ne podržava bilo koju političku opciju.

Kada je u pitanju obeležavanje 100 godina od sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, Nikolić je rekao da su predstavnici Srbije prvobitno planirali da idu na ceremoniju u Sarajevo, ali su odustali jer ne žele da učestvuju u reviziji istorije.

Ocenio je i da pokušaji revizije istorije u vezi s Prvim svetskim ratom nisu dali rezultate kakve su neki očekivali, te da Srbi, uprkos revizionističkim nastojanjima, 100 godina od početka Prvog svetskog rata dočekuju dostojanstveno.

- Mi smo dostojanstveno dočekali obeležavanje tih 100 godina, našeg Gavrila Principa i cele ideje ''Mlade Bosne''. To je veličanstveno za srpski narod u celini i ne interesuje nas kako će to drugi da shvate - zaključio je predsednik Srbije za RTRS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IQ 170

    23. jun 2014 | 09:55

    Jak sporazum- još jača drzava,a tek o predsedniku nemam reči.

  • Srki

    23. jun 2014 | 10:18

    Taj dejton je nesto najgluplje u istoriji! Sporazum koji govori da RS nikada ne moze da se osamostali ili spoji sa Srbijom, a mi smo garant toga, svaki pokusaj bi znacio sankcije i odobrenu vojnu intervenciju NATO-a...

  • Ccc

    23. jun 2014 | 13:28

    Zasto bi ziveo sa nekim sa kim ne zelis zivet...dokle dok je dodik bice i rs...ziveo dodik...pozdrav iz slo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA