Selaković: Ustavni sud da se proglasi nenadležnim za ocenu Briselskog sporazuma!

- Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrdjivanje i vođenje politike - rekao je ministar pravde na javnoj raspravi o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine

  • 9

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da Ustavni sud Srbije (USS) treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti Briselskog sporazuma izmedju Beograda i Prištine jer se radi o političkom a ne pravnom aktu.

- Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrdjivanje i vođenje politike - rekao je Selaković na javnoj raspravi o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine.

Na javnoj raspravi koja je u toku u Ustavnom sudu, učestvuju predstavnici vlasti, predlagača i pravni stručnjaci. Ministar pravde ocenio je da je politički kontekst takav da suštinska autonomija Kosova i Metohije mora da se utvrdi u pregovorima s Prištinom pre donošenja odgovarajućeg Ustavnog zakona.

U ime predlagača, akademik Kosta Čavoški ocenio je da sporazum Beograda i Prištine predstavlja opšti pravni akt i da to može videti i osoba bez elementarnog pravnog znanja.

Čavoški je pozvao Ustavni sud Srbije da odlučuje po savesti i da ne naseda na "pravne sofisterije" vlasti.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić Prelić kazala je da će taj sud sam doneti odluku, ali da je situacija specifična zbog čega je i organizovana javna rasprava na kojoj će se čuti različiti argumenti.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zainteresovan

    24. jun 2014 | 14:37

    Kako Ustavni sud moze da se proglasi nenadleznim kada je u pitanju odluka kojom se odlucuje o delu teritorije zemlje??? Selakovicu ne pravite se nevesti, ionako je to pitanje koje trebalo da ide na referendum.

  • YoYo

    24. jun 2014 | 14:30

    Vlada Srbije nije iznad Ustava, ministre.

  • Li Osvald

    24. jun 2014 | 15:25

    Prvo ,Selakovic kao ministar pravde mora da iznese pravne argumente za svoju tvrdnju, ne politicke. Drugo, vlada bilo koje drzave osim one koja je totalitarna mora da se u radu rukovodi ustavom i da ga stiti! Trece , niko ne sme da sprecava gradjane i druge subjekte da se obracaju drzavnim institucijama, pa ni Ustavnom sudu. Cetvrto, niko nema prava da vrsi pritisak na nezavisnost suda, pa ni izvrsna vlast (vlada), jer postoji podela na tri nezavisne grane vlasti. Gospodine Selakovicu nazad u klupu Pravnog fakulteta, na popravni ...ne brukajte se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA