EU i Vlada Švajcarske ulažu 24 miliona evra u Srbiju!

U naredne tri i po godine EU i vlade Švajcarske i Srbije u razvojne programe u tim lokalnim samoupravama uložiće 24,6 miliona evra. Ugovor je potpisan u okviru realizacije novog programa Evropski PROGRES

  • 3

Predstavnici Vlada Srbije, Švajcarske i inostranih misija potpisali su danas u Novom Pazaru ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za 34 opštine u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji u iznosu od 24,6 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport, direktorka Švajcarske agencijde za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perih i direktor Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS) za Aziju, Evropu, Bliski istok i Okeaniju Brus Mekarou.

U naredne tri i po godine EU i vlade Švajcarske i Srbije u razvojne programe u tim lokalnim samoupravama uložiće 24,6 miliona evra. Ugovor je potpisan u okviru realizacije novog programa Evropski PROGRES.

Ministarka za evropske integracije Joksimović ocenila je da je "jačanje lokalnih samouprava važan deo ukupnog ekonomskog razvoja Srbije" i zbog toga neće se odustati od strukturnih i reformskih reformi i za to je potrebna konkretna podrška evropskih partnera.

Joksimovićeva posebno konkretnu podršku očekuje za nedovoljno razvijene opštine "kako bi postale konkurentnije i atraktivnije za strane investicije i da razviju sistem dobrog i odgovornog upravljanja".

- Na taj način će se videti konkretni pomaci i značaj evropskih integracija. Evropski PROGRES je jedan od načina na koji Vlada Srbije, zajedno sa partnerima - EU i Vladom Švajcarske - doprinosi ujednačenom razvoju nerazvijenih delova Srbije - istakla je Joksimovićeva.

Ambasador EU u Srbiji Devenport naglasio je da će sa vladama Švajcarske i Srbije uložhiti dodatne napore kako bi se omogućio boljitak posebno u ekonomiji.

- Posebna pažnja biće usmerena na projekte koji doprinose privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. Biće nastavljen i razvoj infrastrukture, priprema tehničke i planske dokumentacije i podrška ranjivim grupama - naglasio je ambasador Devenport.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji Izabel Perih rekla je da će vlada njene zemlje nastaviti da podržava Srbiju "u demokratskim promenama, kao što su unapređenje demokratkse i efikasne vladavine" i da je među prioritetima poboljšanje saradnje između republičkih i lokalnih vlasti "kroz jasnije određivanje opštinskih usluga i funkcija".

Za sprovođenje Evropskog PROGRES-a, EU će izdvojiti 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske učestvuje sa 4,86 miliona, a Vlada Srbije će preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava obezbediti sufinansiranje pojedinačnih projekata. Od ukupnog iznosa za ovaj program osam miliona evra namenjeno je izgradnji prioritetnih infrastrukturnih objekata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIROSEMBERAC (Bec)

    25. jun 2014 | 17:23

    Pece savest..malo je to 24 mio. koliko ste 99' stete napravili, da ne nabrajam, ljudske zrtve, od unistene Infrastrukture, mostova, djecijih obdanista, pa do bombi sa obogacenim uranijumom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA