Vučić u Berlinu predstavlja "Novi početak Srbije" - pravac u EU!

Forum Srbija Nemačka i nemački Savet za spoljnu politiku organizovaće danas u Berlinu panel diskusiju “Novi početak, pravac Brisel – Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, a koji će otvoriti šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajmajer i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić

  • 12

Forum Srbija Nemačka i nemački Savet za spoljnu politiku organizovaće danas u Berlinu panel diskusiju “Novi početak, pravac Brisel -– Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, na kojoj će učestvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Posle svečanog osnivanja u Beogradu u aprilu, skup u Berlinu, koji će otvoriti šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajmajer i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, je ujedno i prvo predstavljanje Udruženja u Nemačkoj.

Na panel diskusiji, koja će potom uslediti, kako je najavio Forum, o sveobuhvatnim strukturnim reformama u Srbiji govoriće potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar privrede Dušan Vujović.

U diskusiji će, pored predstavnika srpske vlade, učestvovati i Bodo Hombah, nekadašnji šef kabineta nemačkog kancelara i Uve Berghajm, član Upravnog odbora nemačke kompanije “Falke”.

Panel diskusiju će voditi novinar uticajnog nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemejne cajtung (FAZ) Mihael Martens.

Cilj ovog skupa je da se nemačkoj stručnoj javnosti predstave namere i ciljevi nove srpske vlade u sprovođenju najavljenih reformi. Skupu će osim počasnih članova Foruma, Ružice Đinđić i abasadora Hajnca Vilhelma, članova Saveta Foruma među kojima su između ostalih Goran Svilanović i Sonja Liht, prisustvovati i predstavnici nemačkih ministarstava i institucija, poslanici Bundestaga kao i brojni članovi nemačkog Saveta za spoljnu politiku, navodi se u najavi.

U prostorijama nemačkog Saveta za spoljnu politiku, posetioci skupa u Berlinu imaće priliku da pogledaju izložbu o nemačko-srpskoj saradnji, koju je podržalo Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju Nemačke, a realizovalo Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

Zdanje u kome se održavaju skup i izložba bilo je do Drugog svetskog rata diplomatsko predstavništvo Kraljevine Jugoslavije, a poslednji diplomatski predstavnik, koji je u njoj boravio, bio je nobelovac Ivo Andrić.

U toku dana članovi srpske delegacije, premijer Vučić, i ministri Udovički i Vujović, kao i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić imaće i susret sa značajnim nemačkim investitorima, koji zajednički organizuju Dojče bank i Forum Srbija-Nemačka.

Pored toga, premijer Vučić imaće i susret sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je nedavno boravio u Beogradu i kao počasni gost Foruma Srbija-Nemačka prisustvovao zvaničnom početku rada ove institucije. Tom prilikom Šreder je imao bilateralni sastanak sa srpskim premijerom, a ovaj novi susret je prilika za nastavak razgovora o njegovoj podršci evropskom putu Srbije.

Srpski premijer imaće, kako je predviđeno, i susret sa predsedavajućim Odbora za EU nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katica

    30. jun 2014 | 11:28

    Sve je to u redu ali neka Gospodin Vucic ode i do UK - cisto da i njima ponudi malo "hleba i soli" na ovim prostorima. Nemcima treba Srbija zbog Rusije i taj momenat treba iskoristiti a ne obrnuto!?

  • Mirka Lj

    30. jun 2014 | 08:24

    Izmedju ostalog Vucic ce se sastati sa Srederom sto je jako bitno za nas. Od Sredera nama dosta toga zavisi i Vucic nece proputiti tu sansu. Nemacka je ocigledno nasa.

  • bONA

    30. jun 2014 | 08:25

    Vucic u poseti Nemackoj ,u Berlinu ...Srbija na putu ka Evropskoj uniji. Ne verujem da danas kao danas ima nesto bitnije od ovoga, cak jedan istoriski pocetak je u pitanju . Sobzirom na sve posetoce u Srbiji, jasno je da smo na pravom putu ka tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA