AUSTROUGARSKA JE ZAKLETI NEPRIJATELJ SRBIJE: Kako je kralj Aleksandar I naredio Srbima juriš u boj (FOTO)

U okviru obeležavanja sto godina od izbijanja Rata nacija, Velikog rata ili Prvog svetskog rata, pročitajte kako je srpski kralj naredio vojsci juriš protiv zakletog neprijatelja - Austrougarske

  • 18

Obeležena je stogodišnjica od izbijanja Prvog svetskog rata, Rata koji će okončati sve ratove, a Telegraf.rs je došao do istorijski vrednog dokumenta - Naredbe srpskoj vojsci o stupanju u rat sa Austrougarskom koju je potpisao kralj Aleksandar I Karađorđević, tada prestolonaslednik Srbije!

Kralj Aleksandar I u svom pozivu nazvao je Austrougarsku zakletim neprijateljem Srbije!

"JUNACI! Najveći i zakleti neprijatelj naše države i našega naroda nasrnuo je i bez ikakvog razloga nasrnuo je besomučno na našu čast i na naš život. Austrija, taj nezajažljivi naš severni sused, već je nagomilala vojsku i učinila više pokušaja da pređe našu severnu granicu i da porobi našu divnu otadžbinu. Njoj kao da je bilo malo što smo morali godinama da mirno slušamo jauke miliona naše braće koji su do nas dopirali iz BiH, iz Banata, Bačke, Hrvatske, Slavonije, Srema i sa našeg mora, kršne Dalmacije. Sada je zatražila najviše, našu glavu, našu nezavisnost, život i čast Srbije", piše u naredbi.

Sin kralja Petra I Karađorđevića obaveštava srpsku vojsku da će u ovom ratu za svoje saborce imati i "braću iz Crne Gore i Rusije" i da je pobeda neupitna.

"JUNACI! Vi ćete imati da se borite sa jednim neprijateljem koji nikada nije imao ni ratne sreće niti vojničkih pobeda! U ovome ratu Ja ću vam biti vrhovni komandant. Mi smo se prošle dve godine velikim delom upoznali u bojnoj vatri. I ja sam se na Kumanovu, Bitolju i na Bregalnici, sa ponosom divio vašoj hrabrosti i vašem bezprimernom samopregorevanju. Zato sam uveren da ćete i ovoga puta na braniku otadžbine i u velikom delu oslobođenja srpskog roblja umeti samo da uvećate slavu i lepši glas srpskog oružja i vašeg junaštva. U boj za slobodu i nezavisnost srpskog naroda! Živela Srbija! Živela Moja dična vojska!", napisao je na kraju Aleksandar I Karađorđević.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A - 10 Thunderbolt

    10. oktobar 2014 | 00:41

    Molim vas, ko je prvi sin, kralja Petra I ? Zna li neko?

  • Real

    9. oktobar 2014 | 15:05

    Fantastičan vođa i državnik.Šteta samo što je bio opsednut tom Jugoslaviom,gde bi nam samo kraj bio...a nije poslušao svoga mudroga oca i generala(vojvodu)Živojina Mišića a kasnije mu se to osvetilo,kao i mnogim Srbima kasnije.

  • dr dabic

    9. oktobar 2014 | 15:30

    Nemamo vise kralja ni vojsku samo sluge beca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA