Vučić: Srbija želi u EU, ali i dobre odnose s Rusijom! (FOTO)

- Nikad nisam skrivao da Srbija želi da postane deo EU, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom - rekao je premijer Srbije posle sastanka sa premijerom Rusije

  • 34

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom.

- Nikad nisam skrivao da Srbija želi da postane deo EU, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom - rekao je Vučić posle sastanka sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom.

Obraćajući se medijima posle susreta sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, Vučić je takođe rekao da su, kada je reč o projektu Južni tok, ostala još samo tehnička pitanja, koja se brzo "zatvaraju".

Ruski premijer izjavio je da su dve zemlje spremne da uskoro potpišu sporazum o Južnom toku. On je rekao da je Južni tok prioritetan projekat za Evropu i za Srbiju i da će realizacija tog projekta označavati i podizanje nivoa saradnje Rusije sa Srbijom na novi nivo. Dodao je i da ne sme biti politizovan.

Kako je naveo, to označava i partnerski pristup dve zemlje u tom poslu.

Vučić je precizirao da "smo mi imali imala četiri molbe i da nam se na sve četiri izašlo u susret i da ostaju samo neki tehnički detalji da se još urede i da se može očekivati da u narednim danima sve bude završeno".

Dugački i konstruktivni razgovori su bili oko Južnog toka tokom kojih su sva pitanja rešena, podvukao je premijer Srbije.

- Suštinska pitanja više ne postoje jer su rešena i ostaju samo tehnickci detalji koji se usaglašavaju - naglasio je Vučić.

Oba premijera su naglasila da međusobna robna razmena stalno raste i da je prošle godine porasla za 15 odstio a u ovoj za devet odsto, a ruski premijer je precizirao da se to desesva u vrenme kada i u svetskoj ekonomiji ima dosta problema.

Medvedev je precizirao i da su direktne investicije firmi iz Rusije u Srbiju 1,3 milijarde dolara I da je to kroz duga partnerstva cifra I do tri milijardi istakavši I da je veoma vaazan rad ruskih banaka u Srbiji.

On je naveo i da se razgovaralo o NIS-u i naglasio da je ta firma od gubitaša stigla do regionalnog lidera i da sada stvara prihod koji se investira u privredu Srbije.

- Razgovaralo se i o modernizaciji infrastrukture srpskih železnica, što bi značilo i povećavanje izvoznog potencijala Srbije - naveo je Medvedev ističući istovremeno duboke prijateljske, istorijske i kulturne veze dve zemlje.

On je još jednom izjavio saučešće povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju ukazavši na angažman humanitarnog rusko-srpskog centra u Nišu, koji je potvbrđen i tokom poplava.

Srpski premijer razgovore o ekonomskim pitanjima ocenio kao veoma uspešne, istakavši da su visoko ocenjeni i odnosi u svim drugim oblastima.

I premijer Srbije je naznačio povećanje robne razmene i dodao da je Rusija, uz Nemačku i Italiju, treći spoljontrgovinski partner Srbije.

Razgovaralo se i o eventualnom proširenju zone slobodne trgovine i o potrebi za razumevanjem interesa Rusije u stvaranju Evroazijskog saveza, ali i Srbije koja hoće evropski savez, naveo je Vučić i ponovio da nikada nije krio da želi da Srbija bude deo EU, ali da ne želi ni u najtežim trenucima da urušava prijateljske odnose sa Rusijom.

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava sve mirovne inicijative Putina u vezi sa Ukrajinom.

On je takođe rekao da je Srbija podržala takođe i stav Nemačke po tom pitanju.

Kako je primetio, Srbija želi mirno rešenje ukrajinskog problema.

- Srbija je mala zemlja, mi smo na svojoj koži osetili kako to izgleda - naglasio je on.

Vučić  boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, a kako je najavljeno iz Kremlja, sutra će razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o nizu pitanja iz oblasti bilateralnih odnosa, ekonmske saradnje i drugih.

 (Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perun

    7. jul 2014 | 17:00

    Nadamo se da će Vučićeva poseta unaprediti međusobne odnose dve bratske države

  • milos23

    7. jul 2014 | 17:11

    Srbija kakva nam treba, sa dobrim odnosima i sa istokom i sa zapadom ali gazda u svojoj kuci

  • vidan

    7. jul 2014 | 17:00

    Naš spoljnopolitički cilj jeste čalnstvo u EU, ali želimo najbolje moguće odnose sa Rusijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA