HRVATI UCENJUJU SRBE: Nema ulaska u EU dok se ne reše problemi s Hrvatskom!

Od odnosa Srbije i Hrvatse zavisi ulazak naše zemlje u EU. Iako je hrvatski predsednik rekao da njegova zemlja neće kočiti Srbiju ka evropskom putu, važnije je da se reše problematični odnosi iz prošlosti između Beograda i Zagreba

Iako je Ivo Josipović, izjavio da je hrvatski Sabor doneo deklaraciju "koja veoma jasno govori o tome da se komšije neće ucenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU", i naveo da će rešavanje otvorenih pitanja biti važno za ocenu o ispunjavanju uslova, mediji u Zagrebu donose naslove po kojima će Hrvatska zaustaviti Srbiju na svom evropskom putu!

Stav Hrvatske kao države koja želi da unapredi međuregionalnu saradnju, kao i interkulturalni i međuetnički dijalog, svakako da nailazi na pohvale, kako u Srbiji, tako i u drugim državama u regionu, posebno onim koji iz dana u dan teže da postanu deo EU.

Međutim, kako bi uopšte bilo moguće da se uspostave dobrosusedski odnosi, postigne regionalna saradnja i napravi korak napred ka Uniji, nikako ne treba zaboraviti na drugi deo izjave predsdnika Hrvatske, podseća Jutarnji list.

- Od odnosa sa Hrvatskom, baš kao i sa drugim državama u regionu zavisi ulazak u EU - rekao je Ivo Josipović.

Hrvatski mediji tvrde da je Srbiji jasno stavljeno do znanja da je, pored ulaska u EU, cilj te politike i da se unapredi dijalog između naroda koji pripadaju različitim etničkim zajednicama, kao i unapređivanje saradnje u regionu.

Kao i da spoljnopolitički ciljevi Srbije i njeno članstvo u EU, mogu biti ostvareni samo kroz jačanje demokratije, vladavine prava i skladne međususedske odnose.

Podsetimo Josipović je naglasio neophodnost otvorenog dijaloga kako bi došlo do rešavanja problema iz prošlosti, jer od kvalitet dijaloga i uložen trud u procesima pomirenja između Srbije i Hrvatske svakako će biti od velike važnosti za ocenu o ispunjavanju uslova za pristupanje EU.

Stav hrvatskog predsednika da je dijalog neophodan, kao i da postoji vakuum između ove dve države, potvrdio je i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić.

Dačić je rekao da, iako Srbija i Hrvatska redovno komuniciraju, postoje "dve korpe problema" - jedna koja se odnosi na prošlost, a druga na budućnost i dodao da je u interesu obe zemlje da se rešavaju problemi iz prošlosti.

- Pristupanje Evropskoj uniji je složen proces koji se paralelno odvija na nekoliko međusobno zavisnih nivoa. S jedne strane, to je proces stabilizacije i pridruživanja, a s druge strane su pristupni pregovori.  Rešavanje problematičnih pitanja sa Hrvatskom sigurno predstavlja pravi test i izazov za Srbiju, ali ovaj dijalog je, svakako, i nužnost vremena u kome živimo - rekao je Dačić.

Hrvatski mediji u glas ističu da Srbija sa Hrvatkom ima niz nerešenih pitanja, od onih najbolnijih kao što je problem nestalih osoba, ratnih zločina, tužbi za genocid do kulturnog nasleđa i povratka kulturnog blaga do granice i ta pitanja u najskorijem roku treba da se reše, a pre toga je potrebno pokrenuti pregovarački proces i probuditi svest o nužnosti njihovog rešavanja.

"Svi nivoi vlasti treba da učestvuju, ili bar da podržavaju napore Srbije da reši pitanja sa Hrvatskom i na taj način pokaže da je zemlja koja prihvata demokratske standarde EU. S obzirom da su teme teške i bolne, da bi proces pregovora bio uspešan, pregovori treba da budu oličenje i uspešne politike koja ne samo da vodi ka EU, već i ka osiguravanju sopstvenih interesa. Takođe, ne samo Srbija, već i Hrvatska mora da iskoristi sve svoje diplomatske kanala kako bi se problemi  rešili pre ulaska Srbije u EU", piše Jutarnji.hr.

Ovaj list dalje dodaje da je Hrvatskoj od strateškog interesa ulazak Srbije u EU, upravo zbog toga što su odnosi Hrvatske i Srbije temelj stabilnosti na Balkanu.

"Kako je u interesu Srbiji, tako je i Hrvatskoj da se obrati pažnja na stavove obe države u odnosu na goruća pitanja, kao i da se nađu zajednička rešenja pre zahuktavanja pregovora Brisela i Beograda. Pri ocenjivanju spremnosti za ulazak u EU, sigurno će se voditi računa o načinu na koji se Beograd odnosi prema nerešenim pitanjima", navodi se u tekstu pod nazivom "Srbija ne može u EU dok ne reši probleme sa Hrvatskom".

Po svemu sudeći problemi, kao što su sudbine nestalih Srba i Hrvata, pitanje arhivske građe i kulturnog nasleđa, kao i da otvaranje pitanja oko utvrđivanja granice na Dunavu, sporno je 11.000 hektara zemlje s obe strane, 10.000 hektara u Srbiji i oko 1.000 u Hrvatskoj, biće ključni za podršku ili ne Zagreba Beogradu za članstvo u EU.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kim

    9. jul 2014 | 09:41

    Samo budala moze da misli da cemo ikada uci u EU. Naterace nas da upropastimo odnos sa Rusijom,da priznamo Kosovo, da priznamo da smo mi jedini krivci za rat u Bosni i u Hrvatskoj pa cemo morati i da to novcano nadoknadjujemo. Da prihvatimo Gej paradu,GMO hranu. Sve u svemu unistice nas i opet necemo uci u EU.

  • pustahija

    9. jul 2014 | 08:25

    mislio sam da ovo nikad necu izgovoriti,hvala hijenama,nedajte da udjemo u EU.

  • Анти Антифа

    9. jul 2014 | 08:57

    Ни не знају да нам чине услугу

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA