Đurić: Neće Tahiri Srbima ništa rušti, "Park mira" ostaje! (FOTO)

- Želim da poručim građanima Srbije i srpske nacionalnosti ovde na Kosovu i Metohiji, da nemaju razloga da se boje zbog pretnji Prištine koje smo mogli da čujemo prethodnih dana od gospođe Edite Tahiri, pretnje rušenjem Parka mira - poručio je direktor vladine kancelarije za KiM

  • 1

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da "Park mira" u Kosovskoj Mitrovici ostaje i da Srbi nemaju razloga za zabrinutost.

Ðurić je poručio iz Kosovske Mitrovice da u ovom gradu niko, a posebno ne zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri, neće ništa rušiti i da bi trebalo sesti za sto kako bi se razgovaralo o izgradnji bolje budućnosti, i za Srbe, i za Albance.

Ðurić je u Kosovskoj Mitrovici obišao građevinske radove na uređenju budućeg Trga cara Lazara, koji će se nalaziti u blizini glavnog ibarskog mosta, na kojem su Srbi nakon uklanjanja barikade prošlog meseca izgradili "Park mira".

- Želim da poručim građanima Srbije i srpske nacionalnosti ovde na Kosovu i Metohiji, da nemaju razloga da se boje zbog pretnji Prištine koje smo mogli da čujemo prethodnih dana od gospođe Edite Tahiri, pretnje rušenjem Parka mira - poručio je on.

Ðurić je istakao da je "Park mira trajna kategorija koja će ovde ostati" i da Srbija želi da sve probleme i pitanja rešava kroz dijalog, a da poruka o rušenju i pretnje ničemu ne mogu da doprinesu.

- Želim odavde da poručim da niko, a posebno ne Edita Tahiri, neće ovde u severnoj Kosovskoj Mitrovici ništa rušiti i da bi umesto toga trebali da sednemo za sto i da razgovaramo kako ćemo da izgradimo bolju budućnost i za Srbe i za Albance. Bolja bućnost se pretnjama ne može izgraditi - rekao je Ðurić.

- Srpski narod ovde na KiM i ovde u severnoj Kosovskoj Mitrovici nema razloga za zabrinutost, Park mira je tu da ostane i mi u narednim danima nastavljamo radove na izgradnji onoga što nazivamo ''mitrovičkom Knez Mihajlovom ulicom" - dodao je on.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je želja da kvalitet života građana u Kosovskoj Mitrovici bude bolji i da Tahiri neće odlučivati o tome šta će da se gradi, šta će da se seje i šta će da se žanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici i onim delovima na kojima u skladu sa zakonom upravljaju predstavnici srpskog naroda na KiM.

- Takve izjave i ponašanje suprotni su i duhu normalizacije odnosa i duhu svega onoga što smo nastojali da postignemo u prethodnih 20 meseci i ne mogu nas odvesti nigde - upozorio je Ðurić.

Ðurić je izrazio uverenje da je većina građana i Albanaca na KiM svesna da nam je neophodan miran suživot i da se budućnost gradi u dogovoru.

- Niko ne može da zabrani našim ljudima da uređuju svoje poslove i svoj grad na način na koji smatraju da je to primereno. Srbija stoji i stajaće ovde i uz srpski narod u potpunosti i nema nijednog razloga da zapaljivim izjavama koje smo čuli prethodnih dana trujemo atmosferu na KiM gde je ionako dovoljno tenzija u predvečerje formiranja pokrajinske vlade - kazao je Ðurić.

Umesto poziva na rušenje koji su destruktivni, bilo bi bolje da Edita Tahiri razmisli o tome kako će nešto da uradi i izgradi za svoj narod, koji takođe živi u lošim ekonomskim uslovima i grca pod teretom organizovanog kriminala i korupcije koji su zahvatili sve segmente društva na KiM, zaključio je Ðurić.

Tahiri je pre dva dana izjavila da je iz Brisela dobila garancije da će "Park mira" u Kosovskoj Mitrovici biti uklonjen.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA