AMAN, MNOGO VAS JE: U Srbiji ima 40.000 funkcionera!

Najnoviji podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da raste broj funkcionera i da na svakih 186 građana Srbije dođe po jedna "fotelja"

  • 13

Najnoviji podaci agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da raste broj funkcionera i da na svakih 186 građana Srbije dođe po jedna "fotelja".

Prema najnovijim podacima iz registra Agencije za borbu protiv korupcije, u našoj zemlji ima čak 38.613 funkcionera, od čega 25.858 aktivnih. Procene govore da ni ova brojka nije konačna i da je stvarni broj "foteljaša" još veći, pišu "Večernje novosti".

U zbir ulaze i neki bivši funkcioneri, ali ima i novih koji još nisu upisani. Kada je Agencija počela sa popisom funkcionera procenjivalo se da će "uloviti" oko 30.000 "foteljaša". Procena je već premašena za gotovo 9.000, a "brojač" se još ne zaustavlja.

Da bismo shvatili koliko fotelje „guše“ Srbiju dovoljno je da pogledamo preko plota, u susednu Crnu Goru gde je upisano nešto više od 1.500 nosilaca državnih i lokalnih funkcija, procentualno više nego upola manje u odnosu na Srbiju.

Predsednik organizacije "Transparentnost Srbija" Vladimir Goati kaže da mi odavno živimo iznad svojih mogućnosti, pa tako izdržavamo i neprimereno veliki broj javnih funkcionera.

Srbija nema problem samo sa ljudima na funkcijama već i sa ogromnim brojem službenika u javnom sektoru koje čak ne možemo ni da prebrojimo.

To je ogroman teret za ovu zemlju, kojeg moramo da se rešimo. Najgore je što nije reč o profesionalcima već o partijskim funkcionerima.

Goati objašnjava da štetnost tolikog broja "fotelja" ne leži samo u činjenici da oni svojim platama opterećuju ionako istanjen budžet, već i u tome što se tako stvara ogroman prostor za korupciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yugo

    14. jul 2014 | 18:10

    I smanjenjem penzija hoce da prezive. Vucicu, imas sansu da te narod slavi ako najuris te parazite iz fotelja, da oduzmes bar deo od ukradenog, da narodu omogucis skroman standard, inace ce te vrlo brzo svrstati u isti kos.

  • Gradjani

    14. jul 2014 | 16:01

    OTKAZI - Spas Srbije

  • ccc

    14. jul 2014 | 16:35

    Zato se usvaja izmena zakona o radu da slome kicmu radniku zarad funkcionera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA