POMOĆ UGROŽENIMA: Donatori u Briselu za Srbiju i BiH!

Srbija je organizatorima konferencije dostavila procenu štete od poplava za srpsku privredu, infrastrukturu i stanove i kuće u visini od milijardu i po evra, a BiH je procenila da je šteta u toj zemlji preko dve milijarde evra

  • 6

U Briselu će danas biti održana međunarodna donatorska konferencija za prikupljanje sredstava za obnovu područja pogođenih poplavama u Srbiji i BiH.

Donatorska konferencija održava se pod geslom "Obnoviti zajedno".

Srbija je organizatorima konferencije dostavila procenu štete od poplava za srpsku privredu, infrastrukturu i stanove i kuće u visini od milijardu i po evra, a BiH je procenila da je šteta u toj zemlji preko dve milijarde evra.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će učestvovati na konferenciji, je izjavio da očekuje da na donatorskoj konferenciji 16. jula bude prikupljeno nekoliko stotina miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. 

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo će se uoči konferenciji sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i čelnikom trojnog predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji će učestvovati na ovom skupu koji su organizovali Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

U delegaciji Srbije biće i ministri za poljoprivredu, evropske integracije i vanredne situacije.

Pored institucija i članica Evropske unije, kao i mnogih bogatih svetskih zemalja, na donatorskom skupu će učestvovati i više tela UN, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Međunarodna finansijska korporacija, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je već najavila da će obezbediti veoma povoljne pozajmice u visini od 500 miliona evra za Srbiju, BiH, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana i članicu EU Hrvatsku, koja je takođe, mada u mnogo manjem obimu, pretrpela štete od poplava. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skituljko

    16. jul 2014 | 09:21

    Dokle vise da nam zajmite i dodatno nas zaduzujete?Zar ne postoji drugi nacin da se da novac u humanitarne svrhe?

  • Vojin

    16. jul 2014 | 08:22

    Na ovu konferenciju je pozvana i tzv. Republika Kosovo.

  • Vera Panovic

    16. jul 2014 | 16:22

    Pozdrav za aktuelnu vlast koja ne dozvoljava da se katastrofalne posledice zaborave i potisnu u stranu kao sto su to njihovi prethodnici uradili sa, na primer, posledicama zemljotresa iz 2010 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA