VUČIĆ I PONTA: Rumunija će Srbiji biti najbolji advokat na putu ka EU! (FOTO)

- Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU - rekao je premijer Srbije, a premijer Rumunije je dodao da njegova zemlja nikada neće blokirati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da će biti najodlučniji advokat za članstvo naše zemlje

  • 4

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima prijateljske odnose sa Rumunijom i da očekuje da joj Bukurešt bude najbolji advokat na evropskom putu.

- Naš plan je da u naredne četiri godine unapređujemo odnose Srbije i Rumunije - rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora sa predsednikom Vlade Rumunije Viktorom Pontom koji boravi u poseti Beogradu.

Podsetivši da je Rumunija blizak i dobar prijatelj Srbije, te da dve države nikada kroz istoriju nisu imale probleme niti su ratovale, Vučić je rekao da dve zemlje žele da dramatično unaprede međusobne odnose, te da u tom smislu očekuje da Bukurešt bude najbolji advokat naše zemlje na putu ka EU. 

- Očekujemo pomoć i podršku Rumunije na putu Srbije ka EU. Srbija može mnogo toga da nauči od Rumunije na tom putu. Osim dobrih i prijateljskih odnosa, želimo i bolje ekonomske odnose, da naša trgovinska razmena bude veća u narednim godinama - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Vučić je posebno istakao značaj unapređenja saradnje u oblasti infrastrukture, energetike, pomenuvši posebno projekat izgradnje naftovoda između Konstance i Trsta.

- Posebno smo se dogovorili da se u toku leta sastanu naši ministri saobraćaja i infrastrukture, kako bi razmotrili najbolje načine za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata, kao što je na primer autoput između Beograda i Temišvara u dužini od 160 kilometara - rekao je Vučić.

Razgovaralo se i o položaju manjina u dvema zemljama, a s tim u vezi Vučić je rekao da je Srbija zadovoljna odnosom Rumunije prema predstavnicima srspke nacionalne manjine u toj zemlji.

Kada je reč o položaju rumunske manjine u Srbiji, Vučić je rekao da je Ponti obećao da će Srbija ispuniti sve zaključke koje je s tim u vezi donela Mešovita komisija, kako bi se Rumuni u Srbiji će se osećati kao građani Srbije, ali će biti i zadovoljni odnosom srpske vlasti prema njima, zaključio je Vučić.

- Obećao sam gospodinu Ponti da ćemo sve zaključke naše mešovite komisije ispuniti i da sam uveren da će Rumuni u Srbiji osećati uvek kao građani Srbije, biti zadovoljni odnosom srpske vlasti i da im niko nikada neće braniti da uče svoj jezik idu u svoje škole - poručio je Vučić i dodao da će s rumunskim kolegom danas ići i do Bora, gde će razgovarati sa predstavnicima rumunske manjine.

- Ono u šta mi ne možemo da se mešamo jeste odnos crkava, ali za sva ostala pitanja verujem da neće biti problema - rekao je srpski premijer

PONTA: NEĆEMO VAS BLOKIRATI NA PUTU KA EU

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio da Rumunija nikada neće blokirati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i biće najodlučniji advokat za članstvo naše zemlje.

- Došao sam sa jasnom porukom u Beogradu - jesmo i bićemo najodlučniji advokat Srbije na evropskom putu - rekao je Ponta na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

On je istakao da nije samo interes Rumunije da Srbija postane članica EU, već kako je naglasio, to je interes i same unije.

- U interesu nam je da Srbija što pre postane članica EU, ali je interes Evrope da bude ujedinjena - rekao je Ponta.

On je naglasio da Srbija može da nauči puno toga iz iskustva Rumunije na putu ka EU, a posebno na greškama koje je pravila.

- Želimo da učite iz naših grešaka i ubedjen sam da će Srbija vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i unapredjenja ekonomije - rekao je Ponta.

Ponta smatra i da, kako je naveo, najvažniji problem u odnosima EU i Srbije nisu pregovori sa Prištinom već da je reč o tome da Srbija mora da ispuni sve neophodne evropske standarde.

- Srpski narod čekaju teške i bolne promene, ali će one biti značajne i daće rezultat a to je ulazak u uniju - rekao je rumunski premijer.

On je poručio da će Rumunija "iz sveg srca, bez ikakvog uslovljavanja" pružiti podršku evrointegracijama naše zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SUNCE

    17. jul 2014 | 10:31

    STA SMO MI DOCEKALI, DA NAMA RUMUNIJA BUDE ADVOKAT, ETO, A SECAM SE 1985 DODJU RUMUNI U BEOGRAD, KAZU, MOLIM VAS PIVO, KONOBARICA, LEPA, KAZE DA LI ZELITE OBICNO ILI CRNO, RUMUNI, POLUDELI, STA, ZAR IMA CRNO PIVO,,,,,,I TAKO DALJE I TAKO DALJE,,,E SADA SU ONI NAMA ADVOKATI,,,uhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  • Vlah sa dna kace

    17. jul 2014 | 12:32

    U Boru nema Rumuna! Ja sam Vlah 100% i otadžbina mi je samo Srbija!

  • Rumun

    17. jul 2014 | 10:51

    Nista dok se ne resi vlasko pitanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA