Pajtić odlazi sa mesta premijera?

Nakon rekonstrukcije Pokkrajinske vlade, koja se očekuje na jesen, moguće je da funkcioner DS-a ne bude više na premijerskoj funkciji u Vojvodini, a prema nekim saznanjima on je spreman da se povuče sa tog mesta koje bi prepustio LSV-u

  • 20

Bojan Pajtić možda više ne bude premijer Vojvodine posle rekonstrukcije Pokrajinske vlade koja se očekuje na jesen, a o kojoj uveliko pregovaraju njegova DS, LSV i NDS.

U DS, ipak, tvrde da ta opcija nije u igri i da ostaju pri stavu da njihov lider Bojan Pajtić i nadalje treba da obavlja premijersku funkciju.

Prema saznanjima Danasa, Pajtić je spreman da se povuče s premijerskog mesta koje bi prepustio LSV Nenada Čanka, ukoliko ligaši budu spremni da prihvate njegov predlog i preuzmu odgovornost. Izvori Danasa kažu da postoji i mogućnost da premijersku funkciju do narednih pokrajinskih izbora preuzme Branislav Bugarski, funkcioner DS, koji posle smene Gorana Ješića obavlja dužnost vojvođanskog sekretara za poljoprivredu.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS-a, koji predvodi demokrate u pregovorima sa LSV i NDS, odgovarajući na pitanje Danasa da li je tačno da Pajtić više neće biti premijer, odgovara da je to vrlo konkretno pitanje koje niko tokom pregovora nije postavio.

- Osnovni princip kojeg se DS drži u ovim pregovorima jeste da je Bojan Pajtić dobro vodio vladu Vojvodine - navodi Vasin za Danas. Upitan kako će se DS postaviti ukoliko tako nešto ipak bude traženo, on kaže da je to hipotetičko pitanje.

- Demokrate u Skupštini Vojvodine imaju 49 odbornika, što je daleko najveći broj. Smatramo da nam pripada mesto premijera i da premijer treba da bude Bojan Pajtić - rekao je Vasin za Danas.

On kaže za pomenuti list da je do sada u pregovorima postignut visok stepen saglasnosti.

- Prvo se razgovaralo o političkim pitanjima, poput ustavnog položaja Vojvodine, potrebi izmene Ustava, izbornom sistemu, zakonima o finansiranju i nadležnostima, institucijama koje treba da postoje u Vojvodini. Sada smo došli do dela koji se odnosi na rekonstrukciju Vlade, način rada, funkcionisanje sistema, broj sekretarijata, odluke koje zajednički treba donositi - objašnjava Vasin. On nije želeo da precizira oko čega već postoji saglasnost, rekavši da će to javnosti biti saopšteno "kada za to dođe vreme".

U LSV-u je Danasu rečeno da su sada za njih najvažnija politička a ne kadrovska pitanja, i da će se o pojedincima razgovarati ako i kada bude postignuta saglasnost oko načina na koji će biti poboljšan život građana Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara, stranka koja je pored LSV-a u koaliciji sa DS-om, ne učestvuje u pregovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade. U poslednje vreme između lidera LSV i SVM Nenada Čanka i Ištvana Pastora došlo je do više verbalnih sukoba, a izvori Danasa ocenjuju da je to posledica nezadovoljstva SVM time što je izostavljena iz koalicionih dogovora, dok je LSV navodno nervozna zbog dobrog položaja Pastora u republičkoj koaliciji sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem.

Sagovornici Danasa kažu da DS, LSV i NDS i bez SVM imaju tanku većinu i da zato ne uzimaju ozbiljno Pastorove stavove. S druge strane, LSV je zainteresovana za mesto predsednika Skupštine Vojvodine, na kojem je sada Pastor.

Šandor Egereši, šef poslaničke grupe SVM-a u pokrajinskom parlamentu, za Danas kaže da ova partija nije upućena u tok pregovora DS, LSV i NDS i da nema zvanične informacije o tome. Upitan da li je za SVM prihvatljivo da Pajtić više ne bude premijer, on kaže da ne zna da li će uopšte doći do toga i da će Predsedništvo te stranke odlučivati o svemu. On očekuje zvaničan poziv na razgovore od koalicionih partnera i najavljuje da će Predsedništvo SVM odlučivati o tome. Egereši ponavlja da je ideja lidera SVM o koncentracionoj vladi jedino realno rešenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremus

    24. jul 2014 | 10:24

    Sjajne vesti za nas Vojvodjane!

  • SPIDERMAN

    24. jul 2014 | 11:09

    Napokon i tebi da se vide ledjaaaa

  • Maša

    24. jul 2014 | 10:26

    Prosto da čovek nepoveruje da će čovek dobrovoljno da napusti funkciju,mada do jeseni može svašta da se desi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA