Političari su najbolji glumci

Telegraf vas podseća na glumce koji su ostavili najupečatljiviji trag na domaćoj političkoj sceni, kao i na one koji su trenutno politički aktivni

  • 0

Za političare često možete čuti da su glumci, i to odlični. Do sada smo ih, iako im to nije osnovno zanimanje, gledali u komedijama, trilerima, dramama, nažalost, i u ponekoj ratnoj epizodi.

Predizborna kampanja se zahuktava, a osim već izrečenih obećanja i uigranih koreografija, stranke vole da se "zakite" i ponekom poznatom ličnošću. Ako ne upali stara priča, ne može da odmogne, harizma nekog pevača, sportiste, glumca.

Ove godine na listi pokreta "Preokret" nalaze se Seka Sabljić i Bora Todorović, na listi SDPS-a Ružica Sokić, a u redove DS-a od glumaca svrstali su se čuveni Bane Bumbar iz serije "Grlom u jagode",bivši upravnik JDP-a, Branko Cvejić, kao i Vesna Milekić i Marko Stojanović, dok će radikale i dalje zastupati Lidija Vukićević.

SNS podržali su glumci Rastko Janković i Goran Sultanović, a u odnosu na 2008. na listi DSS-a nema poznatih. S obzirom na veliki broj poznatih ličnosti na mitingu URS-a i činjenice da Mlađan Dinkić piše tekstove za nemali broj pevača, iznenađuje da na listi te partije nema poznatih.

Telegraf.rs vas podseća na verovatno najupečatljivije glumačke izlete u politiku.

1. Branislav Lečić - Preletač, a nije golub

Glumac koji se proslavio ulogama u kultnim filmovima "Specijalno vaspitanje", "Sivi dom", "Bulevar revolucije". Pored " Tri karte za Holivud" imao je bar tri članske karte političkih partija. Nakon što je predvodio "plišanu revoluciju" i bio ministar kulture u Đinđićevoj Vladi, s Čedomirom Jovanovićem otišao je iz stranke i osnovao LDP. Sledeći Lečićev politički projekat, kojeg se malo ko seća, bio je pokret Moja Srbija. Od pre nekoliko meseci predsednik je Demohrišćanske stranke Srbije, koja će na predstojeće izbore izaći sa DS-om.

2. Lidija Vukićević - Violeta ostala verna Šešelju

Po profesiji glumica, ali s neuporedivo većom minutažom u Skupštini nego na pozorišnim daskama ili na malim ekranima. Pored uloge Violete Popadić u "Boljem životu", nekoliko puta se u mladosti prošetala kroz kadar, glumeći predmet žudnje u "Žikinoj dinastiji" i filmovima "Špijun na štiklama" i "Vampiri su među nama". I ove godine nalazi se na 27. mestu izborne liste srpskih radikala.

3. Milan Lane Gutović - Neće da može

Uloga poličara Šojića obeležila je, makar televizijsku, karijeru proslavljenog i višestruko nagrađivanog glumca, ali imao je on izlete i u pravu politiku. Možda je vrhunac njegove "političke" karijere uloga u predstavi "Narodni poslanik". Doduše, bio je prvi kandidat  na listi Demokratske stranke Srbije tokom vanrednih izbora na opštini Voždovac 2009. godine. Ali, ispostavilo se da je ova avantura prevelik zalogaj za čuvenog televizijskog Pustolova i da ipak  "neće da može".

4. Neda Arnerić - Unazadila je "afera Bodrum"

Dobitinica prestižne glumačke nagrade "Pavle Vujisić" nije se proslavila u politici kao na velikom platnu. "Višnja na Tašmajdanu" odbila je holivudsku karijeru, ali političkoj nije mogla da odoli. U decembru 2000. bila je na listi DOS-a i postala poslanik. Ipak, političku karijeru neslavno je završila "aferom Bodrum", kada je u Skupštini glasano njenom karticom, iako je u tom momentu bila na letovanju u Turskoj.

5. Velimir Bata Živojinović - Valter brani SPS

Iako njegova popularnost prevazilazi granice, ne samo bivše države, nego i kontinenta, to mu nije pomoglo kada se na izborima 2002. kandidovao za predsednika države ispred SPS-a. Čuveni glumac filmski debi imao je 1955. u filmu "Pesma s Kumbare", a poslanički 1991. Logično ili ne, tek Valter je bio na čelu Komisije za predstavke i žalbe. Ko bi njemu i zbog čega smeo da se požali?!

(Dejana Pakledinac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA