Ovo su direktori koje će Vlada Srbije danas smeniti!

Vlada će smeniti devet direktora: Milana Živanovića iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Dragoljuba Simonovića iz "Železnica Srbije", Velimira Radosavljevića iz "Aerodroma Nikola Tesla", Kostadina Popovića iz Diposa, Marka Ćulibrka iz "Dunav osiguranja", Igora Braunovića iz "Srbijašuma" i Branimira Božovića iz "Državne lutrije Srbije". Mandat prestaje Dmitru Đuroviću iz "Koridora Srbije" i Zoranu Drobnjaku iz "Puteva Srbije"

  • 68

Tokom obeležavanja stogodišnjice od Velikog rata i agresije Austrougarske na Srbiju, kabinet Aleksandra Vučića započeće danas u Nišu agresivnu i veliku čistku u javnim preduzećima, prenose Novosti.

Kako Novosti saznaju, Vlada će smeniti devet direktora i to: Milana Živanovića iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Dragoljuba Simonovića iz "Železnica Srbije", Velimira Radosavljevića iz "Aerodroma Nikola Tesla", Kostadina Popovića iz Diposa, Marka Ćulibrka iz "Dunav osiguranja", Igora Braunovića iz "Srbijašuma" i Branimira Božovića iz "Državne lutrije Srbije".

Praktično, prestaje funkcija i Dmitru Đuroviću iz "Koridora Srbije" i Zoranu Drobnjaku iz "Puteva Srbije" pošto se te dve kompanije spajaju u jednu i dobiće novog čelnika posle konkursa.

Najavljene su smene još oko 300 menadžera u sistemu Elektroprivrede Srbije.

Tako bi, na prigodnoj sednici ministarskog tima koja će biti održana u Nišu, gde je uoči Prvog svetskog rata zasedala i tadašnja vlada Nikole Pašića, trebalo da zvanično krene i proces departizacije i profesionalizacije javnih preduzeća.

U kabinetu premijera Srbije "Novosti" su dobile informaciju da se sa tim imenima spisak ne zaključuje.

Takođe, naši izvori iz Nemanjine 11 tvrde da će svi direktori u javnim preduzećima ubuduće biti birani putem objektivnih i nepristrasnih javnih konkursa, a ne podelom kolača između stranaka na vlasti.

Praktično, početak depolitizacije kompanija koje su pod okriljem države predstavljaće i radni deo zasedanja vlade koji će imati i svoj svečarski i jubilarni karakter.

U svakom slučaju, stekli su se svi politički uslovi da se doslovno primeni zakon iz 2012. koji predviđa da se čelnici kompanija koje su pod kišobranom države, biraju na konkursu.

- Mnogi će reći, šta su do sada čekali. Moj rezon je drugačiji. Ja kažem da nikad nije kasno da se povuče pozitivan potez, a depolitizacija javnih preduzeća je pomak u pravom smeru - kaže za „Novosti“ ekonomista Goran Nikolić.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije“ ukazuje za "Novosti" da i budući konkursi ne smeju biti pod partijskom kontrolom:

- Mora se stvoriti percepcija da su konkursi nepristrasni, kako bi se na njih javili najbolji. Ne sme više da postoji utisak da na njima pobeđuju ljudi koji imaju stranačku zaleđinu.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže za "Novosti" da će Srbija ubuduće imati stručne i iskusne ljude na čelima javnih preduzeća.

DIREKTORI KOJI ĆE BITI SMENJENI:

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA - Milan Živanović

ŽELEZNICE SRBIJE - Dragoljub Simonović

AERODROM NIKOLA TESLA - Velimir Radosavljević

DIPOS - Kostadin Popović

DUNAV OSIGURANjE - Marko Ćulibrk

SRBIJAŠUME - Igor Braunović

DRŽAVNA LUTRIJA SRBIJE - Branimir Božović

KORIDORI SRBIJE - Dmitar Đurović

PUTEVI SRBIJE - Zoran Drobnjak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA