Da li su ovo novi ambasadori Srbije? (FOTO)

Vlada Srbije pokrenula je proces imenovanja ambasadora i trenutno se čekaju agremani za četvoricu diplomata. Evo ko bi sve mogao da zauzme ambasadorsku poziciju u bliskoj budućnosti

  • 8

Vlada Srbije pokrenula je proces imenovanja ambasadora i trenutno se čekaju agremani za četvoricu diplomata. Među kandidatima koji čekaju zeleno svetlo država u koje će ići su Milan Bačević i Nebojša Rodić.

Za SAD, odnosno Vašington, predložen je karijerni diplomata Đerđ Matković. On je trenutno savetnik za međunarodne odnose premijera Aleksandra Vučića, a zahtev za njegov agreman je poslat pre nekoliko dana.

Bivši ministar odbrane i šef BIA Nebojša Rodić predložen je za ambasadora u Bakuu i čeka se na agreman Azerbejdžana. Rodić je pre nekoliko meseci sam sebe najavio kao ambasadora u SAD, što je i iskomplikovalo da uopšte bude predložen.

Kako saznajemo, predsednik Tomislav Nikolić uspeo je da progura Milana Bačevića u diplomatiju. On je i zvanično predložen za ambasadora u Kini. Tako će Bačević, koji je kao ministar rudarstva ostao upamćen po kanalu do Soluna i kineskim milijardama, iz Nemanjine 11 otići u Peking.

Među predlozima koje je Vlada usvojila je i mesto ambasadora Srbije pri Unesku. Za tu poziciju je predložen Darko Tanasković, nekadašnji ambasador u Turskoj i Vatikanu.

Uskoro bi trebalo da se odrede ambasadori i zatraže agremani za Lisabon, Kubu, Berlin. Za ambasadu u Lisabonu viđen je Oliver Antić, savetnik predsednika Nikolića. Osim za Bačevića, Nikolić se angažovao i založio i za Antićevu diplomatsku karijeru.

Izvesno da će Antić biti predložen, ali je neizvesno da li će dobiti i agreman. Vrlo bitno diplomatsko predstavništvo je i Berlin, a među najozbiljnijim kandidatima je Dejan Ilić, naučnik koji već godinama živi u Nemačkoj.

Šef diplomatije Ivica Dačić juče nije želeo da komentariše, piše Blic.

Bivši član jul ide na Kubu

Na listi onih koji čekaju je i Danilo Pantović, bivši partijski komesar JUL u MSP. Pantović bi trebalo da bude ambasador na Kubi. U javnosti je poznat po poslovima iz devedesetih, a mediji su se bavili načinom na koji je dodeljivao državne stanove, izdavao diplomatske pasoše telohraniteljima Marka Miloševića. On se u Ministarstvo vratio u vreme kada je ministar bio Ivan Mrkić, sada savetnik predsednika Nikolića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panta

    3. avgust 2014 | 19:11

    Ambasadori treba da budu ponos Srbije i da je predstavljaju renomirani strucnjaci, naucnici i ljudi od postovanja ...ovo je totalno suprotno.

  • Priseban

    3. avgust 2014 | 19:44

    Vidi se da su friški.

  • ljubisa kovacevic

    3. avgust 2014 | 18:33

    Ko ce to sve da placa. ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA