Ljajić: Digitalizacija će doneti prihode

Pravni osnov za završetak digitalizacije omogućen je nedavnim usvajanjem seta medijskih zakona, a prema nekim procenama, od prodaje tih frekvencija za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije, Srbija bi mogla prihodovati najmanje 100 miliona evra

  • 7

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je danas da će do sredine 2015.biti uspostavljen digitalni televizijski signal tako da će država ostvarivati značajne prihode od prodaje oslobođenog dela frekvencijskog spektra.

Sumirajući rezultate u prvih 100 dana rada Ministarstva, Ljajić je za Međunarodni radio Srbija, istakao da su doneta četiri zakona, od kojih su tri već i usvojena u Skupštini Srbije.

- Među njima je i ključni zakon iz ove oblasti - Zakon o zaštiti potrošača, koji je usaglašen sa svim organizacijama za zaštitu potrošača i koji je dobio najvišu ocenu Evropske komisije - rekao je Ljajić koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kao jedan do navrednijih rezultata Ministarstva, Ljajić navodi činjenicu da je proces digitalizacije u potpunosti odblokiran.

- Taj proces smo doveli do samog kraja, tako da više nema nikakve dileme da ćemo ispoštovati rok, jun 2015, da Srbija u potpunosti uspostavi digitalni televizijski signal - kazao je.

Na taj način, objasnio je Ljajić, oslobodjene frekvencije država će ponuditi mobilnim operatorima za korišćenje.

Pravni osnov za završetak digitalizacije omogućen je nedavnim usvajanjem seta medijskih zakona, a prema nekim procenama, od prodaje tih frekvencija za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije, Srbija bi mogla prihodovati najmanje 100 miliona evra.

Kad je reč o turizmu, oblasti koja je, prema rečima Ljajića, bila zapostavljena bez obzira na rezultate koji su poslednjih godina sve bolji, formiran je Nacionalni savet, koji je sastavljen od predstavnika Vlade, stručne javnosti i privatnog sektora.

- Da bi rezultati bili još bolji potrebno je doneti i novi zakon i strategiju, koja će definisati prioritete u ovoj oblasti - zaključio je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    5. avgust 2014 | 14:01

    Covek koga sam smatrao prvo COVEKOM, postenim, radnim, uspeli su da ga iskvare, da mu poturaju i guraju vruc krompir u ruke...

  • pravoslavac

    5. avgust 2014 | 15:53

    Ovaj je jos medju nama??

  • Mile

    5. avgust 2014 | 19:54

    Država bi trebalo da finansira deo nabavke DVB-T2 prijemnika bez kojih je nemoguće pratiti digitalni signal. Kad već uvode "taksu" deo tih sredstava preusmeriti na nabavku prijemnika, tako su sve okolne zemlje mnogo ranije rešile to pitanje, a ovde kod nas lopovluk na sve strane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA