Dačić: Do kraja godine oko 20 novih ambasadora

- Posle sagledavanja celokupnog stanja, ustanovio sam da treba do kraja godine imenovati dvadesetak novih ambasadora i generalnih konzula, a ne deset - naveo je ministar spoljnih poslova u odgovoru na pitanje zašto se kasni sa postavljanjem ambasadora u 10 država

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u naredna četiri meseca biti imenovano oko 20 novih šefova diplomatskih misija u inostranstvu.

- Posle sagledavanja celokupnog stanja, ustanovio sam da treba do kraja godine imenovati dvadesetak novih ambasadora i generalnih konzula, a ne deset - naveo je Dačić za Danas u odgovoru na pitanje zašto se kasni sa postavljenjem ambasadora u 10 država u kojima su ta mesta upražnjena, budući da je jul ranije navođen kao rok za okončanje procedure imenovanja.

Dačić je rekao da je taj proces započet, odnosno da su „imenovana četiri nova ambasadora", ali nije želeo da govori o imenima diplomata za koje se čekaju agremani.

List, međutim, prenosi nezvanične navode predstavnika diplomatskih krugova da je "gotovo izvesno" da će novi ambasador u Sjedinjenim Državama biti karijerni diplomata Đerđ Matković, kao i da će nekadašnji ambasador u Vatikanu i Turskoj Darko Tanasković predstavljati državu pri Unesku.

Prema istim izvorima, bivši ministar rudarstva Milan Bačević „viđen je“ za ambasadora u Kini, nekadašnji ministar odbrane Nebojša Rodić trebalo da postane ambasador u Azerbejdžanu, a nije iskjučeno da će novi ambasador Srbije u Portugalu biti savetnik predsednika države Tomislava Nikolića Oliver Antić.

Na listi kandidata za nove šefove diplomatskih misija Srbije nalazi se i bivši funkcioner Jugoslovenske levice Danilo Pantović, koji bi, navodi Danas, trebalo da postane ambasador u Venecueli.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA