Drecun: Priština usporava primenu sporazuma

- Ključno pitanje je kada će biti formirana izvršna vlast u Prištini i dok se to ne desi, nećemo imati sagovornika na drugoj strani koji će biti spreman da nastavimo proces normalizacije odnosa - rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju

  • 2

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da ima mnogo pitanja koje je potrebno otvoriti u normalizaciji odnosa, ali da je primetna namera Prištine da u implementaciji prvog Briselskog sporazuma, koji se posebno odnosi na formiranje zajednice srpskih opština, usporava taj proces.

- Ključno pitanje je kada će biti formirana izvršna vlast u Prištini i dok se to ne desi, nećemo imati sagovornika na drugoj strani koji će biti spreman da nastavimo proces normalizacije odnosa - rekao je Drecun u Jutarnjem programu TV Pink.

Drecun je rekao da je najveći problem u tome što ni sama Evropska Unija nije definisala kriterijume, niti se zna kako će se postaviti prava pitanja o Kosovu i Metohiji prema Briselskom sporazumu kada su u pitanju skrining i poglavlje 35.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je naglasio da je najvažnije formiranje zajednice srpskih opština i da se otvore poglavlja koja su bitna za život ljudi.

To su pitanja imovine, položaja SPC, povratka raseljenih i prevazilaženja potpunog zastoja u procesuiranju onih koji su počinili zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, naveo je Drecun.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ocenio da bi korak suštinskog napretka bio kada bi se uspelo u tome da se ostvari direktan razgovor Beograda i Priština.

On je ukazao da je izveštaj glavnog tužioca Specijalnog istraznog tima EU o zločinima OVK Klinta Vilijamsona, uz određen napredak, ipak, prilično selektivan i da se pokazuje da je tu bilo političkog uticaja.

Drecun je dodao da se boji da je taj izveštaj u neskladu sa izveštajem izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu Dika Martija, koji je otvorio pitanja ratnih zločina, među kojima je najteži ilegalna trgovina organima, dok je u izveštaju Vilijamsona "neprihvatljivo omalovažavanje broja tih žrtava".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan68

    11. avgust 2014 | 13:21

    ha ha..pa on je uvek bio katastrofolog...drzao je video klub u zemun polju..ostao sam mu duzan 10 tak video kaseta, ako se secam...

  • D.V.D.

    8. avgust 2014 | 15:30

    Dali je to isti drecun od pre pet god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA