Šešelj: Zbog ove sramote je vredelo živeti!

Hitlerovi generali Hes i Gering nisu imali problema sa sudom kao što sam imao ja. Hteli su da me ubiju u noći između 8. i 9. marta, rekao lider SRS na početku izvođenja završne reči pred Haškim tribunalom

  • 3

"Puna tri dana slušali smo gluposti Tužilaštva, koje je pokušalo da realizuje prljavi zadatak iz naloga zapadnih obaveštajnih službi", rekao je Vojislav Šešelj danas na početku izvođenja završne reči pred Haškim tribunalom.

Šešelj je osporio legalnost Tribunala ocenivši da je da predstavlja "politički i vojni argument koji menja američku flotu" i istakao da ga presuda ne zanima.

- Ovaj sud nije formiran da bi otkrio pravu istinu i pravdu. Vašoj presudi i završnoj reči Tužilaštva ljudi će se smejati, ali će ostati transkripti ove sramote od suđenja. Zbog toga je vredelo živeti - rekao je Šešelj.

"Optužnicom hteli da rasture SRS"

Lider radikala je ocenio da je optužnica protiv njega podignuta kako bi Srpska radikalna stranka bila rasturena, što je bio cilj stranih obaveštajnih službi i "izdajničkih i kvinsliških" vlasti u Beogradu.

Navodeći detalje iz dosadašnjeg procesa protiv njega, Šešelj je rekao da je četiri godine vodio borbu za pravo da se brani, protiv nametanja advokata i da je morao da rizikuje život štrajkom glađu da bi se izborio za svoja elementarna prava.

- Hitlerovi generali Hes, Gering i ostali nisu imali problema sa sudom kao što sam imao ja. Zbog toga je Tribunal u Hagu gori od Nirnberškog suda - poručio je Šešelj.

Lider radikala rekao je i da su zločini u Srebrenici pripremljeni kao povod za bombardovanje Srba i da je taj zločin Srbima podmetnut. On je ocenio da su "eksperti" i svedoci koje je u procesu protiv njega izvelo Tužilaštvo doživeli nokaut, pa je zato čitav proces odugovlačen.

"Pokušavaju da me ubiju!"

Šešelj je optužio ljude iz Tribunala da tri godine atakuju na njegovo srce i dodao da je pravi atentat pokušan u noći između 8. i 9. marta.

- Imao sam šest elektro šokova za kratko vreme, iako mi je puls sve vreme bio normalan. Kada sam probao da pozovem pomoć, tasteri za alarmiranje koji se nalaze iznad mog kreveta i kod vrata nisu radili. Jasno je, dakle, da su glavni kreatori moje optužnice hteli da me ubiju, ovaj put im to nije uspelo - poručio je Šešelj.

Vojislav Šešelj se nasmejao na optužbe Tužilaštva da su dobrovoljci SRS u Borovu selu ubili 12 hrvatskih policajaca.

- Šesnaest dobrovoljaca SRS bilo je napadnuto od strane hrvatskih policajaca, dočepali su se oružja, uzvratili vatru i pobedili. Tada je ubijeno više osoba nego što je navedeno ali samo njih 12 je bilo iz hrvatske policije dok su ostali bili strani plaćenici Kurdi. Ja sam lično ponosan na ovu pobedu i odbranu srpskog sela od napada Hrvata - rekao je on.

"Nije me slomila Zenica, neće ni Hag"

Lider srpskih radikala poručio je Tužilaštvu da mu je optužnica na "klimavim nogama i dodao da je mogu slobodno okačiti mačku o rep".

Šešelj je istakao da je zatvor u Zenici mnogo gori od onog u Ševeningenu i da se ni posle robijanja u njemu nije pokolebao u svojim stavovima pa to neće ni sada uraditi.

- Ja sam robijao u Zenici gde su mnogo gori uslovi nego ovde, ali nisam dao da me slome i pokolebaju u mojim stavovima. To sigurno neću dozvoliti ni sada - tvrdi lider srpskih radikala.

On je ponovio da je ponosan što je pozivao Srbe da se brane i bore za svoja prava te da ga "ne zanima što je u očima Tribunala kriv i loš čovek".

"Tek ovde sam postao prijatelj sa Miloševićem"

- Ja sam tek u tribunalu postao veliki prijatelj sa Slobodanom Miloševićem, dok nikada to nisam bio sa Veselinom Šljivančaninom jer je titoista i deklariše se kao Crnogorac za koje ja smatram da su veštačka tvorevina - izjavio je Šešelj.

On će i sutra izvoditi završnu reč, a predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti je rekao da postoji mogućnost da se završna reč protegne i na deo iduće nedelje.

Tužilaštvo je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice. Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine. Suđenje lideru SRS-a počelo je u novembru 2007. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    14. mart 2012 | 18:55

    Silan covek! Bo g da ga pozivi i da se vrati sto pre!

  • Luka

    14. mart 2012 | 20:15

    Svi znamo da postoje talasi koji mogu da poremete rad pejsmejkera. Bog je izgleda produžio život Šešelju, videćemo zašto..?

  • Lady seka

    23. decembar 2012 | 20:03

    Nek ga Bog cuva i sacuva! Amin! Nek se sto pre ziv i zdrav vrati u svoju zemlju medju svoj narod... Jednog dana treba mu podici najlepsi i najveci spomenik. On je nas drugi Obilic...TAKVOG COVEKA I PATRIOTU SRBIJA NECE VISE NIKAD IMATI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA