Antić: Ne treba politizovati istragu o NIS-u!

- Država radi svoj posao, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Legitimno je pravo države da analizira sve elemente koji se odnose, pre svega, na deo koji je prethodio privatizaciji NIS-a - rekao je ministar rudarstva i energetike i dodao da ne treba politizovati istragu o privatizaciji NIS-a

  • 7

Ministar Aleksandar Antić izjavio je da istragu o privatizaciji NIS-a ne treba politizovati i dovoditi u bilo kakav kontekst sa partnerima iz Rusije.

- Država radi svoj posao, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Legitimno je pravo države da analizira sve elemente koji se odnose, pre svega, na deo koji je prethodio privatizaciji NIS-a - rekao je ministar rudarstva i energetike novinarima prilikom obilaska poplavljenog kopa "Tamnava-Zapad" u Rudarskom basenu "Kolubara" u Lazarevcu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je pre nekoliko dana formirao specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti vezane za privatizaciju NIS-a. NIS je privatizovan decembra 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski Gaspromnjeft, u sastavu Gasproma.

Većinski udeo u NIS-u prodat je za 400 miliona evra, a ruski partner je preuzeo obavezu da ulozi 500 miliona evra u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

Antić je istakao da je njegov lični stav da treba ispitati sve privatizacije koje su bile predmet izveštaja EU ili bilo kakvih sumnji u srpskoj javnosti.

- Sve treba da bude razjašnjeno - rekao je Antić i dodao da je posao koji radi MUP u interesu Srbije i ruskih partnera.

- To su stvari koje ne treba politizovati. To nije deo političkog života već pravne države. Treba staviti tačku na sve stvari oko kojih je postojala sumnja - rekao je ministar rudarstva i energetike.

Juče je bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao da istraga privatizacije NIS-a može dovesti u pitanje odnose s Rusijom, dok premijer Srbije Aleksandar Vučić ne veruje da će se to desiti.

Ugovor o prodaji NIS-a poptisali su u Moskvi tadašnji ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Đukov.

Tada su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali zajedničku izjavu o strateškom značaju energetike u saradnji dve zemlje.

Prodaja NIS-a bila je deo međuvladinog sporazuma Srbije i Rusije, koji je uključivao izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Graspromnjeft u NIS-u ima vlasnički udeo od 56,15 odsto, država Srbija ima 29,87 odsto, a preostali kapital poseduju mali akcionari. NIS je danas najuspešnija kompanija u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SOKO

    14. avgust 2014 | 14:17

    E ANTIC KAO DA ŽIVI NA MESECU, PA RUSI NISU SPORNI SPORNI STE VI I ŽUTI, A POMALO I NEOBAVEŠTENI, A SPORAN JE SRBIJA GAS I TVOJ ŠEF BAJATOVIC, E ŠTA JE ON RADIO SA PARAMA SRBIJE, ŠTA JE KUPOVAO,KOLIKO JE LJUDI UDOMIO, KO JE RADIO POSLOVE, KO JE UVOZIO BEŠAVNE CEVI, U KOJIM JE SVE OPŠTINAMA UVOĐEN GAS, E TO SVE NEMA VEZE SA POLITIKOM VEC SA PARAMA DRŽAVE SRBIJE,

  • iznogud

    14. avgust 2014 | 15:50

    najzad da se vidi ko je ostetio drzavu i za koliko i da se krivci javno imenuju,da im se iy imovine nadoknadi steta koju su naneli i da im se zabrani ucesce u bilo kakvim organima uprave.e sad da vidimo doslednost u sprovodjenju zakona...

  • Svetlana

    14. avgust 2014 | 18:51

    Pa zaista je glupo davati ovakve izjave kada se danima izmedju vlasti i opozicije vodi polemika o privatizaciji Nis - a , pri cemu je vise nego ocigledno da su se ovi drugi poplasili otkrivanja istine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA