STEFANOVIĆ I DODIK: Srbija i Srpska na istom su putu ka EU! (FOTO)

- Republika Srbija čini i nastaviće da čini sve što je u njenoj moći da obezbedi najbolju moguću saradnju sa Republikom Srpskom - rekao je Stefanović ukazavši da je zajednički cilj pristupanje EU

  • 18

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovčićem, da dve policije žele da obezbede sigurnost i bezbednost građanima u borbi protiv terorizma i svih drugih vidova kriminala.

- Srbija će se svim snagama boriti protiv svih vidova kriminala, a prioritet je borba protiv trgovine narkoticima i terorizma. U mojoj zemlji, ali i u Bosni i Hercegovini veliki problem predstavlja i pojačani rizik od terorističkih aktivnosti, čemu moramo da posvetimo posebnu pažnju - rekao je Stefanović podsetivši da pojedinci odlaze na ratišta u islamske zemlje i da po povratku postaju bezbednosna pretnja.

Ministar Stefanović je istakao da je saradnja dve policije izuzetno dobra i uspešna o čemu svedoče i konkretni rezultati ostvareni prethodnih par meseci.

- Republika Srbija čini i nastaviće da čini sve što je u njenoj moći da obezbedi najbolju moguću saradnju sa Republikom Srpskom - rekao je Stefanović ukazavši da je zajednički cilj pristupanje EU.

- Očekujemo u decembru otvaranje Poglavlja 23 i 24 i spremni smo da podelimo sva iskustva i izazove koje budemo imali na tom planu sa Republikom Srpskom - naglasio je Stefanović.

Ministar je precizirao da je sa kolegom Jovičićem razgovarao o konkretnoj saradnji u borbi protiv trgovine narkoticima, krijumčarenja ljudi, automobila, ali i finansijskog kriminala, pre svega, trgovine akciznom robom. Prema njegovim rečima, trgovina akciznom robom nanosi veliku štetu i Srbiji i Republici Srpskoj, a faktički omogućava veliku protivzakonitu dobit ljudima koji se time bave.

Stefanović je naveo da su policije Srbije i Republike Srpske formirale više zajedničkih grupa koje rade na konkretnim zadacima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će biti prioritet i u narednom periodu.

Ministar je najavio mogućnost da u pogledu edukacije kadra Srbija polaznicima iz Republike Srpske ponudi određeni broj mesta na Kriminalističko policijskoj akademiji, ali i obuku za pripadnike specijalnih jednica.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Jovčić ocenio je da dve policije sarađuju najbolje u regionu i da su proizvod te saradnje konkretni rezultati, posebno u oblasti edukacije i sprovođenja konkretnih operativnih akcija.

Jovčić je precizirao da su u posednjih godinu dana dva ministarstva sprovela važne operativne akcije u kojima je uhapšeno više od 30 osoba i zaplenjena znatna količina droge i naoružanja.

Sastanku ministara Republike Srbije i Republike Srpske prisustvovali su i direktori policija Milorad Veljović i Gojko Vasić i komandanti Specijalne jedinice policije i Žandarmerije.

Ministar Stefanović sa saradnicima, tokom radne posete Banjaluci obišao je Upravu za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih posova Republike Srspke i bazu Specijalne jedinice policije u Trnu kod Banjaluke, gde su pripadnici Specijalne jedinice policije Republike Srpske izveli su pokaznu vežbu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA