HRVATI TVRDE: Berlin Srbiji namenio ulogu lidera u regionu

- Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbegavaju išta imati sa Srbijom. Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za daljnje rasprave oko budućnosti Balkana - piše Jutarnji list

  • 81

U tekstu povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, održane u četvrtak na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, Jutarnji navodi da se pokazalo da niko od zastupnika EP iz Hrvatske ne želi da sedi u odboru koji će pregovarati sa Srbijom oko ulaska u EU.

- Iako čine gotovo polovinu odbora za BiH, na čuđenje evropskih kolega, naši zastupnici aktivno izbegavaju išta imati sa Srbijom. Evropa je prepoznala taj stav i polako se sve više okreće prema Srbiji kao ključu za daljnje rasprave oko budućnosti Balkana - piše hrvatski list.

Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu, zvaničnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Evropske unije prema tim državama, navodi list i ukazuje da, kako je Nemačka do sada bila među najvećim skepticima nastavka proširenja, sama činjenica da sada upravo Berlin daje jemstvo da će se taj proces nastaviti, u Briselu se vidi kao "snažna poruka u pravo vrijeme".

Sada, kada najvažnija političarka Evrope Angela Merkel okuplja u Berlinu lidere regije, i daje im jemstva da će jednog dana njihove države biti u EU ako ispune uslove koji se od njih traži, i ostatak Evrope pozitivnije će s manje oklevanja gledati prema toj regiji, ocenjuje ovaj list.

Za lidere regiona, piše Jutarnji, sastanak u Berlinu bila je prilika za samopromociju, ali svakako i za predstavljanje projekata za koje mogu dobiti deo sredstava iz raznih evropskih izvora, ali i privući privatni kapital kao investiciju.

- Položaj Hrvatske na ovoj Berlinskoj konferenciji u Briselu vide značajnim u političkom smislu, jer se Hrvatska, kao nova članica EU, doživljava i kao glas regiona u EU i kao evropski glas u regiji, a u nekim projektima, o kojima je govorio premijer Srbije, poput carinske unije u regiji, ili jačanja međusobne trgovine, Hrvatska upravo zbog članstva u EU ne može niti formalno učestvovati - piše Jutarnji list.

(Telegraf.rs / Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stiffmeister

    30. avgust 2014 | 09:54

    Muka mi je vise od ovih hrvata. Veliki kompleksasi

  • Staljin

    30. avgust 2014 | 10:42

    Ista ta nemacka prva je priznala hrvatsku,prva priznaje kosovo,zar smo to zaboravili.I sta sada ocekujemo da oni pomognu u resavanju problema kosova,oni nemaju nikakvih problema za njih kosovo je samostalna drzava.Pitanje je dana kada ce i Srbija priznati kosovo,to dobro znaju i ovi na vlasti samo se malo prave nevesti

  • Љиљана

    30. avgust 2014 | 11:15

    Вести за унутрашњу употребу. На западу су мало другачије, мислим вести. Верујете све што вам се 'сервира'.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA