Zukorlićeva vojska i nacistička SS Handžar divizija koja je klala Srbe nose iste uniforme?! (FOTO)

Zukorlićeve paravojska, kako je mnogi nazivaju, koja je paradirala ulicama Novog Pazara, neodoljivo podseća na zloglasnu SS nacističku diviziju nazvanu Handžar, kojoj se na teret stavljaju mnogi zverski zločini i ubijanje Srba u Drugom svetskom ratu na teritoriji Sandžaka

  • 62

Pohod na Hadžet, koji je u Novom Pazaru organizovao sandžački muftija Muamer Zukorlić sa srednjoškolcima obučenim u zelene uniforme, neodoljivo podseća na paradiranje SS brdske divizije Handžar, ali i na muslimansku miliciju, koju je tokom Drugog svetskog rata formirao Aćif-efendija!

Sličnosti muslimanske milicije i zloglasne SS brdseke divizije Handžar sa tzv. "Zukorlićevom vojskom" su očigledne, od fesa na glavi, preko zelenih uniformi i etničkog sastava, pa sve do ljiljana.

13. oružana brdska divizija SS-a Handžar (nemački - 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar ), skraćeno Handžar divizija, je bila divizija nemačkog Wehrmachta formirana uglavnom od muslimana iz NDH. Nazvana je "Handžar" prema tradicionalnom oružju te regije.

Handžar-divizija je nastala 1943. nakon pokolja u istočnoj Bosni počinjenih od strane četnika, nakon čega su muslimani od nemačkih vlasti tražili oružje ili zaštitu. Osnovna namena jedinice je prvobitno trebalo da bude biti zaštita domova i porodica, ali taj dogovor nije ispoštovan, već su poslati van zemlje.

Handžar divizija spada među najneobičnije, ali ujedno i najkontroveznije vojne formacije koje su delovale na prostorima Bosne i Hercegovine tokom Drugog svetskog rata. U proteklih 50 godina uz ovu vojnu jedinicu vezao se pridev "zloglasna", a na teret su joj stavljani ratni zločini, odnosno kršenja zakona i običaja rata.

Podsetimo, muftija Muamer Zukorlić demantovao je optužbe da je tokom obeležavanja “Pohoda na Hadžet” u Novom Pazaru učenicima medrese dao uniforme da bi napravio problem. On je rekao da su “crveni fesovi i zelena odeća deo kostimografije kulturno-komemorativne manifestacije“.

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SDP Rasim Ljajić ocenjuje da je ovom militarizacijom Zukorlić “zloupotrebio decu, jer nema službe koja ih sad neće oceniti kao potencijalnu bezbednosnu pretnju”.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munze

    9. septembar 2014 | 14:33

    Ko ljudi da zabrani, kad drzava radi po nalogu... vidite da prodaju veru za veceru...

  • robin hud

    9. septembar 2014 | 14:11

    Ukinut ovo pod hitno....jos samo brade da puste i to je to !!!

  • rotor

    9. septembar 2014 | 14:50

    Nemci su odmah reagovali na uniformisanu ''Šerijatsku policiju'' koja se pojavila kod njih. Ministar unutrašnjih poslova oblasti u kojoj su se pojavili pod hitno je zabranio narandzaste prsluke vehabija - zbog kršenja zabrane uniforme u zakonu o javnom okupljanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA