Antić: Energetski sistem opterećen, prioritet uvoz uglja od suseda!

- Situacija po pitanju energetskog sistema je ista. Naš energetski sistem je opterećen, još uvek nam nedostaju određene količine uglja - rekao je ministar rudarstva i energetike i napomenuo da se razmatra više scenarija, a da je idealan scenario da do decembra dođemo do ugljenih sistema na kopu Tamnava i dodao da je sledeći scenario da se uveze ugalj iz zemalja regiona kao i da je jdna od opcija i uvoz nedostajućih količina struje

  • 3

Prioritet Srbije je da uveze nedostajuće količine uglja iz zemalja regiona, ukoliko do decembra ne uspemo da dođemo do sopstvenog uglja sa kopa Tamnava zapadno polje, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, prilikom otvaranja solarne elektrane u Beočinu.

- Situacija po pitanju energetskog sistema je ista. Naš energetski sistem je opterećen, još uvek nam nedostaju određene količine uglja iz Kolubare do kopa Tamnava zapadno polje. Veliki Crljeni sada u potpunosti funkcionišu. Moram da kažem da su nam deponije odlične, da mi u ovom trenutku imamo kod termoelektrane "Nikola Tesla" više od dva miliona tona uglja, da su nam akumulacije na najvišem mogućem nivou i da smo sa stanovišta akumulacija i sa stanovištva deponija daleko od planiranih količina za ovaj period godine - rekao je Antić i napomenuo da se razmatra više scenarija, a da je idealan scenario da do decembra dođemo do ugljenih sistema na kopu Tamnava. On je novinarima u Beočinu rekao da je sledeći scenario da se uveze ugalj iz zemalja regiona kao i da je jdna od opcija i uvoz nedostajućih količina struje.

- Imamo scenario da ćemo doći do prvih ugljenih sistema na kopu Tamnava do decembra. Ali, to je idealan scenario i mi kao država i odgovorno društvo ne možemo da se uzdamo u idealne sisteme i zato postoji još jedan scenario koji je prioritetan - a to je da nadomestimo određenu količinu uglja iz zemalja iz okruženja - rekao je Antić.

Ministar je kazao da se sa kopa Tamnava koji je poplavljen, već ispumpava voda sopstvenim snagama Elektroprivrede Srbije pa je već izvučeno do 20 miliona kubika vode , čiji je nivo smanjen za nekoliko metara.

On je najavio da se, u saradnji sa Svetskom bankom, očekuje da će početi i veliko ispumpavanje sa tog kopa od strane kompanije koja taj posao dobila na tenderu, čim bude završen plan zaštite životne sredine kako ne bi došlo do posledica po nju tokom ispumpavanja.

Antić je najavio i da se pregovara o nabavci dodatnih količina gasa ako zatreba zbog situacije u Ukrajini, i mogucih problema u uvozu gasa i dodao da već imamo nekoliko ponuda za nabavku određenih količina gasa.

- Razgovaramo i sa ruskim partnerima, da ranije povučemo jedan deo gasa i da ga uskladištimo u Mađarskoj - rekao je Antić ali i dodao da bi to prouzrokovalo dodatne troškove i da su zato svi nadležni u stalnoj kordinaciji i da će se o tome odlučivati u skladu sa relevantnim procenama.

Ministar je precizirao da bi skladištenje sto do dvesta miliona kubika gasa izazvalo dodatne troškove od 15 miliona do 25 miliona dolara. On je podsetio da je u skladištu Banatski dvor, zaključno sa avgustom završeno punjenje i da sada imamo 465 miliona kubika gasa.

Antić je naveo i da su deponije uglja kod TE u Obrenovcu, odlično popunjene i da tamo ima oko dva miliona tona uglja, kao i da su vodene akumulacije na najvišem nivou, ali da je energetski sistem napregnut zbog nedostajucih količina uglja, zbog poplavljenosti kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrad Savčić

    10. septembar 2014 | 20:03

    Očigledno da su poplave učinili svoje da su nam znatno opteretile energetski sistem i sigurno ćemo imati problema sa ugljem. Dobro je što su nadlažni svesni toga i što na vreme preduzimaju mere da se taj problem najbezbolnije prevaziće.

  • ZliZo

    11. septembar 2014 | 08:05

    Neće se stići do decembra do uglja,tek je 2m ispumpano. Da zna javnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA