INTERVJU, MILOŠ VUČEVIĆ: Pajtić je istorija, bivše vlasti Novog Sada krale su čitave bulevare! (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada u intervju za naš portal otvoreno govori o sudbini Vlade Vojvodine i Bojana Pajtića, o borbi protiv kriminala u tom gradu, dolasku stranih investicija, kao i o mnogim aferama i napadima na njega i njegov kabinet

  • 28

Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner Srpske napredne stranke Miloš Vučević u intervuu za Telegraf.rs bez dlake na jezika i zabranjenih pitanja govori o rešavanju gorućih problema grada, kao što je borba protiv kriminala u njemu, o dolasku novih investicija u srpsku Atinu, kao i o tome kada ćemo dobiti novu Vladu Vojvodine i da se nada da na njenom čelu neće biti Bojan Pajtić jer je izgubio legitimitet!

Gradonačelnik Novog Sada posetio je redakciju našeg portala i u razgovoru sa nama odgovarao na pitanja o medijskim napadima na njega i o tzv. "aferi kašičice" bez ustručavanja i tabua.

Navršava se dve godine od kada ste preuzeli dužnost prvog čoveka Novog Sada, šta je ono što ste uradili, čime se ponosite, a šta je ono što još treba da uradite?

- Pre svega urađenog želim da kažem da smo uveli eknomičnije rukovođenje gradom, Novi Sad za dve godine nismo zadužili nijedan jedini dinar, stabilizovali smo budžet i tako demantovali sve priče da ćemo potrošiti sve pare, naprotiv sada je u budžetu više novca nego što je bilo u prethodnom periodu. Razdrmali smo uspavani javno-komunalni sektor, što naravno još uvek nije to na onom nivou kojem težimo. Moram i da istaknem da smo odbranili Novi Sad od nekoliko problema koje smo nasledili od prethodne uprave, kao što je situacija sa ATP Vojvodinom i presuda da grad mora da plati milijardu i sedamsto hiljada, a mi smo uspeli da tu cifru smanjimo na 400.000.000 što je i dalje ogromna cifra, ali smo bar uspeli da je smanjimo. Ove godine biće sagrađena i tri nova vrtića za najmlađe novosađane, a prva smo lokalna samouprava koja će subvencionisati decu i u privatnim vrtićima. U nimalo jednostavnim uslovima imamo stabilan gradski prevoz. Plan je da pojednostavimo i učinimo efikasniju gradsku administraciju, to još nismo uradili, ali hoćemo.

Koji su to ključni problemi u ovom momentu Novog Sada, a koji pod hitno moraju da se rešavaju?

- Ključni problem grada su dugovanja javnog sektora, što je ogroman teret za budžet Novog Sada, komunalna preduzeća su prezadužena, sa mnogo prekobrojnih radnih mesta, a sa konstantnim pritiscima na grad da im daje nova i nova materijalna sredstva. Još jedan od problema, koji moramo rešiti su izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, pre svega u prigradskim delovima, kao i asfaltiranje ulica u njima i tu očekujem da se maksimalno angažuje JP Put. Još jedan od problema u prethodnom periodu je nedostatak vizije i planova kada je u pitanju opremanje papira za građevinska zemljišta koja se mogu ponuditi potencijalnim investitorima, jer svima su puna usta priče o dolasku investicija, ali one zaneme već na prvom pitanju – šta je to što vi kao lokalna samouprava nudite investitorima i čime ih ubeđujete da posluju baš kod vas. U procesu je izgradnja multifunkcionalne hale od preko 2.000 kvadratnih metara, obezbedili smo i novac iz budžeta za njenu izgradnju i onda ćemo naći preduzetnike koji će u njoj poslovati.

Rekli ste da su dugovi javno-komunalnog sektora veliki problem za Novi Sad, šta se po tom pitanju radi i kakvo je rešenje tog problema?

- Pravimo socijalni program u javno-komunalnom sektoru, kompletno smo ga skenirali, videli njegove boljke, mane i svesni smo da nas očekuje bolan i trnovit put da u tom sektoru rešimo problem, ali smo ubeđeni da imamo snage i volje da to rešimo. U te svrhe već smo izdvojili 800 miliona dinara za novi rebalans budžeta grada, a čija sredstva će biti namenjen upravo za rešavanje socijalnog programa. Moram da kažem da su problemi u ovom sektoru nastali decenijskim lošim upravljanjem i bahatim poslovanjem, strančarenjem, rođačkim zapošljavanjima.

Pitanje bezbednosti građana Novog Sada je ključno za sve, jer smo svedoci da sve češće čujemo o porastu kriminala u gradu, šta se na tom polju dešava?

- Borba za bezbednost grada je apsolutni prioritet i mi zajedno sa policijom činimo sve da se vrati ta sigurnost građana na onaj nivo koji je Novi Sad nekada krasio. Mislim da u svim tim novinskim natpisima o problemima s kriminalom u gradu ima malo i medijskog predimenzioniranja, ali definitivno i ima pogoršanja situacije bezbednosti. Ipak, naša želja, kao i svih novosađana je da ta situacija bude daleko bolja i mi radimo na tome. Konačno smo rešili i broj policajaca u Novom Sadu, koji nije bio dovoljan, a sada smo dobili novih 300 pripadnika. Posle pet godina dobili smo načelnika policije, a plan je da uz podršku ministra policije Nebojše Stefanovića otvorimo i novu stanicu policije u Novom naselju, kao delu grada koji je nije imao, a u njemu živi 60.000 stanovnika. Očekujemo i pomoć u svim segmentima gde je ona potrebna novosadskog odreda Žandarmerije. Želeo bih da istaknem da je prvog radnog dana novi načelnik policije naredio i sproveo, zajedno sa Žandarmerijom akciju kontrole svih lokala u najprometnijim i najproblematičnijim ulicama grada, a po prvi put je to izvedeno bez dojave vlasnicima lokala. Mi ćemo kao grad učiniti sve što možemo da pomognemo policiji, od kupovine novih automobila, ove godine smo kupili 23 automobila marke „škoda“ policiji, to nijedan grad još u Srbiji nije uradio, do druge opreme neophodne za njihov rad, jer ponavljam bezbedan Novi Sad nema alternativu. Jasno smo poručili novom načelniku policije: Imaš našu podršku, sredi stvari i učini ovaj grad bezbednijim za sve.

Dokle se stiglo sa izgradnjom „Žeželjevog“ drumsko-železničkog mosta?

-Za nas je veliki infrastrukturni problem izgradnja Žeželjevog mosta, a to zavisi i od Republike i pokrajine, ne samo od Novog Sada. Na tom projektu mnogo kasne radovi, nama je jedna od važnijih saobraćajnica u prekidu zbog svega toga i moram da kažem da su u toku nimalo jednostavni pregovori sa Železnicom Srbije, EU i AP Vojvodina, a najveći problem je pitanje vrednosti dodatnih radova, prvo da li će oni biti priznati i ko treba njih da plati i određivanje nekog ovog roka koji u ovom slučaju jednostavno mora da bude ispoštovan. Mislim da je najbolje rešenje ovog probleme podela tereta na sve strane.

Najavili ste dolazak kapitalnih investicija u Novi Sad, koje su to koje su već stigle i čiji se dolazak još očekuje?

- Znate, kada god sam bio ubeđen da će neki investitori doći u grad to se uvek negde zakomplikuje i čitav posao se otegne, zato sam sada postao uzdržan u najavama i o novim investitorima govorim tek kada čitav posao bude urađen do kraja. Pre neki dan je u grad stigla kompanija iz Francuske koja je u slobodnom carinskom-trgovinskom delu otvorila pogon za montažu male mehanizacije za održavanje zelenih površina u isto vreme razgovaramo sa nekoliko stranih kompanija koji su zainteresovani za izgradnju nekoliko šoping molova u Novom Sadu jer i dalje je veće interesovanje za trgovinu nego za proizvodnju pa se i mi time vodimo i prilagođavamo, neke kompanije su naprimer već kupile zemljište za izgradnju svojih hala, pogona, a na njima je, u skladu sa njihovom politikom kada će oni početi s radom, jer tako neke prvo čekaju da se izgradi logistički centar njihove kompanije za celu Srbiju pa da krenu i oni.

Jedna od najavljivanih investicija u Novom Sadu je i dolazak IKEA-e, šta se po tom pitanju dešava?

- Ikeu sam ja lično nekoliko puta najavljivao i opekao sam se. Mogu da kažem da oni gledaju nekoliko lokacija u Novom Sadu, mi čekamo njihovu odluku o ulasku u Srbiju, razgovarali smo nekoliko puta po pitanju zemljišta za koje su zainteresovani. Oni imaju svoje uslove, mi s druge strane svoje, u pregovorima smo i čekamo njihovu konačnu odluku.

Šta je to što Novi Sad nudi investitorima drugačije od ostalih gradova, kako bi došli i svoj novac uložili baš u vaš grad?

- Novi Sad nudi investitorima fenomenalan geo-strateški položaj na Koridoru 10 i na rečnom Koridoru 7, kvalitetnu školovanu radnu snagu sa jednom dobrom radnom kulturom, jer novosađani su izvaredni i pristojni radnici i ljudi. Znate obično kod investicija svi pričaju o dolazećim, ali nikako ne se ne sme zapostaviti i postojeći kadar investitora, jer i njima treba olakšati poslovanje, kako bi otvorili nova radna mesta, tako na primer smo obezbedili ponudu za primanje novih pripravnika na posao, kojima ćemo mi plaćati prvu godinu radnog staža, a od kojih, želim to da naglasim nijedan neće ići u javni već će svi novi pripravnici ići u privatni sektor. Što znači da smo sve te subvencije namenili privatnim kompanijama koje posluju u Novom Sadu. Turizam nam je iz godine u godinu u osetnom porastu, tome svakako najviše doprinose „Exit“ i organizacija dočeka nove godine na trgu, ali stiče se utisak kao da nismo još dovoljno učinili da sve te potencijale koje imamo maksimalno iskoristimo, a to je neki od ciljeva koji želimo da postignemo.

Kada smo kod dočeka i kod „Exita“ često ste bili kritikovani zbog organizacije samih događaja?

- Mene su uvek kritikovali što plaćamo nekog pevača za doček, kad smo taj novac mogli da damo za bolnice ili nekom drugom, ali toga će uvek biti. Jer ako mi to neorganizujemo naćiće se odmah ljudi koji će upirati prstom na nas, kako želimo mrak u Novom Sadu, kako deca nemaju gde da dočekaju novu godinu, jer su skupa veselja po kafićima, restoranima i klubovima... kako god da uradite nije dobro. Ja samo znam da organizacija dočeka je isplativa za grad, da je Novi Sad po tome poznat, a od svega imamo koristi svi, jer ti turisti koji dolaze za novu godinu ili na „Exit“ ostavljaju novac svima, od taksista, uličnih prodavaca pa do hotela i hostela, a kritike su uvek tu.

Ovih dana bili ste na udaru medija bili i zbog javnih nabavki za potrebe reprezentacije Gradskog veća, o čemu se tu konkretno radi?

- Za mene je jako čudno da je čitava ta stvar dobila na tolikoj medijskoj težini. Ispalo je da je nabavka 10.000 kašičica najveći problem, a sve to košta nekih dve – tri hiljade dinara, neka bude i 5 hiljada. To je sve u svemu kad se izračuna 30 kafa dnevno da se popije. Sad vi uzmite u obzir sve, koliko ima zaposlenih u gradskom kabinetu i veću, pa na to dodajte priču o investitorima i drugim gostima koji kod nas dolaze i šta ja treba da uradim, da kažem ljudima izvinite ne možete dobiti kafu ni vodu probijen je budžet, pa ko će ozbiljno da nas shvati? Iako je u svim tim tekstovima navedeno da su troškovi kabineta gradonačelnika Novog Sada duplo manji u odnosu na neke prethodne, za to se niko nije uhvatio već za 10.000 plastičnih kašičica. Ja sam spreman da u svakom trenutku uporedimo troškove mog kabineta sa nekim prethodnim, pa da vidimo na čemu smo. Ja sam uveo da se reprezentacija gradonačelnika koristi samo kada su u pitanju zvanične posete delegacija, ambasadora, investitora i sl, sve troškove sam srezao, krećem se u običnom putničkom automobili marke „Golf“, a službeni automobil uopšte ne koristim, normalno živim, a to znaju svi građani Novog Sada, najmanje putujem od svih gradonačelnika u Srbiji i znate onda kada kritičari nemaju za šta da se uhvate onda vam nađu kašičice. Drugi su krali čitave bulevare, da ne pričamo o njihovim troškovima za prezentaciju, a meni ako je to navodno mrlja kašičice namenjene za goste, ne za mene lično, pri tom ponavljam radi se o sumi ne većoj od 5. hiljada dinara – pristajem. Ponavljam svaku kritiku mogu da prihvatim, ali da mi neko spočitava da se bahatim to ne može niko, jer opet ističem nismo zadužili grad nijedan jedini dinar. Čak smo i pozive sa fiksnih telefona iz Gradske uprave sveli na minimum i tako dodatno uštedeli novac na računima.

Šta se dešava oko Vlade Vojvodine i kada će se ta situacija po vašem mišljenu rešiti?

- Ulazimo u dane odluke oko nove pokrajinske vlade. U narednim danima očekujem da ćemo imati jasnu situaciju oko vlade i da li će to biti koncentraciona, tehnička ili neka druga vlada. Želim da istaknem još jenom da je DS apsolutno izgubila legitimitet u Vojvodini. Ja mogu da kažem da intimno želim da Bojan Pajtić više ne bude premijer Vojvodine jer nema više osnova da bude na tom mestu, on je istorija, a što se SNS tiče mi imamo želju da preuzmemo odgovornost za stabilizaciju stanja u pokrajini, ali mi nikada ništa nismo radili na silu i nećemo, a u svakom trenutku smo spremni da proverimo podršku građana na izborima.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sdfsd

    13. septembar 2014 | 14:22

    borite se za autonomiji,ovako nema leba za NS i Vojvodinu! samo full autonomija pokrajnu spasava! #kaonekad '74!

  • glogov_kolac

    13. septembar 2014 | 12:33

    Sve sto su radili osecamo danas na sopstvenoj kozi. Zao mi je samo sto je najgori od njih jos uvek premijer i to bez legimiteta...

  • T_v_r_dj_a_v_a

    13. septembar 2014 | 12:27

    Ma da li je moguce da su krali... ccc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA