SUPRUGA RIČARDA HOLBRUKA: Srbi su zločinci, Nikola Pašić je obučavao ubice Franca Ferdinanda!

- Franc Ferdinand je ubijen u terorističkoj misiji koja je planirana i za koju su teroristi obučeni u Beogradu. Obučio ih je čovek po imenu Nikola Pašić, nekrunisani kralj Srbije - tvrdi Kati Marton, supruga pokojnog američkog diplomate

Početkom meseca u prestižnom vašingtonskom institutu "Vudro Vilson" održana je panel diskusija na temu "Prvi svetski rat - "O čemu su mislili? Lekcije kojima nas je katastrofa naučila".

Ono što je šokiralo javnost jeno zapažanje da su Srbi krivci za izbijanje Velikog rata, a da je Nikola Pašić, koga su učesnici ove rasprave nazvali nekrunisanim kraljem Srbije, "lično obučavao ubice princa Ferdinanda!"

Učesnici ove panel diskusije u Centru"Vudro Vilson" Skot Berg, biograf Vudroa Vilsona i dobitnik Pulicerove nagrade, Šon Mekmikin, istoričar i autor knjige „Jul 1914 – Odbrojavanje do rata” i Kati Marton, novinarka i udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka, izneli su prilično kontroverzna zapažanja o tome koga treba kriviti za izbijanje Velikog rata.

Udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka je kao glavne krivce za klanicu koja je odnela milione života označila Srbe i Srbiju. „O čemu su mislili? Lekcije kojima nas je katastrofa naučila” bio je službeni naziv diskusije koji je učesnike trebalo da usmeri na komentarisanje nivoa svesti koji su svetski lideri imali pre ulaska u rat 1914.

- Franc Ferdinand je ubijen u terorističkoj misiji koja je planirana i za koju su teroristi obučeni u Beogradu. Obučio ih je čovek po imenu Nikola Pašić, nekrunisani kralj Srbije - rekla je Martonova, inače mađarskog porekla.

Na direktno pitanje moderatora u Centru „Vudro Vilson” koga treba najviše kriviti za početak Prvog svetskog rata kao iz topa odgovoriti da bi ona krivca tražila u Beogradu.

- Ekspanzionistička srpska kampanja koja polaže pravo na sve teritorije gde ima Srba bila je okidač za ono što je dovelo do katastrofe - poručila je Martonova i dodala: "Drugi uzročnik su Rusi, ne Nemci”.

Osvrćući se na dosad preovlađujući narativ po kojem ni Srbi ni Rusi ipak nisu krivci za Veliki rat, ona ukazuje da je za proteklih sto godina na videlo izašlo mnogo dokumenata koji su ranije prikrivani, tako da sada imamo dovoljno materijala da više krivimo Ruse i Srbe nego Nemce.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masni Srbin

    25. septembar 2014 | 13:49

    Srbi su I prvi bacili atomsku bombu na ljude, napadali I rasturali tudje drzave, ubijali za naftu I drogu, terorisali i jos terorisu svet- zaboravila je da kaze gospodja. E Kolumbo j...m te radoznalog.

  • nodi

    25. septembar 2014 | 13:35

    Smrda jedna matora. Ne moze celi srpski narod nazvati zlocincima!!!!

  • Lokal patriota

    25. septembar 2014 | 13:46

    Vazno je samo ds gospodjin muz nije zlocinac?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA