OBAMA PORUČIO TOMISLAVU NIKOLIĆU: Nastavite dobro da radite!

Na svečanom prijemu priređenom za svetske lidere okupljene na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, Obama je zahvalio i čestitao Nikoliću na dobrom radu uz poruku da nastavi istim tempom

  • 8

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je svečanom prijemu koji je za svetske lidere okupljene na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku priredio predsednik SAD Barak Obama.

Prijem je održan sinoć, a Nikolić je u razgovoru sa svojim američkim kolegom zahvalio na pozivu i poručio da Srbija daje punu podršku naporima SAD u borbi protiv ISIS-a. Kako je rečeno Tanjugu u srpskoj delegaciji, Obama je zahvalio i čestitao Nikoliću na dobrom radu uz poruku da nastavi istim tempom.

Ovogodišnje 69. zasedanje Generalne skupštine UN počelo je 16. septembra, a glavna debata otvorena je danas. Predsednik Srbije će se svetskim liderima obratiti za govornicom u petak. Nikolić s potpredsednikom Angole i s predsednikom Letonije.

Nikolić se sastao na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sa potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom. Nikolić je, u razgovoru sa angolskim potpredsednikom, poručio da je Srbija posvećena saradnji sa Angolom koju su, kako je rekao, započeli naši preci, a nastaviće oni koji će doći posle nas, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.

- Srbija je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, posvećena je stvaranju boljeg života za građane, a istovremeno se bori za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti - rekao je Nikolić i konstatovao da je, nažalost, bilo pauze u našoj saradnji, ali da je to vreme iza nas.

- Činjenica da smo na evropskom putu ne sprečava nas da unapređujemo prijateljstva širom sveta. Srbija je posvećena borbi protiv terorizma, naročito zato što je to zlo osetila na svojoj koži - zaključio je Nikolić.

Vinsente je rekao da je Angola posvećena jačanju bilateralne saradnje i da postoje mnoge oblasti u kojima bi naše dve zemlje mogle da sarađuju, a da je tu saradnju najbolje jačati - kroz snaženje ekonomskih veza.

U razgovoru sa letonskim predsednikom, Nikolić je rekao da je Srbiji zaista stalo da razvija dobre odnose sa svim članicama EU posebno zato što očekujemo punopravno članstvo do 2020. godine.

- Mi uređujemo državu u skladu sa standardima EU, razgovaramo sa Prištinom i uređujemo život građana na Kosovu i Metohiji. Mi sa Prištinom razgovaramo kao sa delom svoje teritorije sa suštinskom autonomijom. Mi se zalažemo za princip da svaka zemlja ima pravo da sačuva svoj integritet i suverenitet. To se odnosi i na Ukrajinu - istakao je Nikolić.

On je naveo i da naša zemlja ima ugovore o slobodnoj trgovini širom sveta, a nema dovoljno robe da tu mogućnost iskoristi.

- Zato smo dobro mesto za investicije - zaključio je Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆ Panter ☆☆☆

    25. septembar 2014 | 04:48

    A sto Nikolicu nisi njega pitao kad ce on da plati ratnu stetu iz '99....s!!!!?

  • pirlo

    24. septembar 2014 | 22:38

    Srbija postaje pozeljan partner za razgovore gde god se pojavi,imidz nase zemlje znatno je porastao zahvaljujuci nasem premijeru...

  • perkan

    24. septembar 2014 | 22:34

    Ovo je jos jedan dokaz da predsednik i premijer odlicno vode ovu zemlju, voleli ga mi ili ne, ali reci americkog predsednika imaju tezinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA