Srbija ima 150 opština i 24 grada, znate li ko u njima vlada?

I dok je popularnost SNS-a vrtoglavo rasla proteklih godina, DS je, očigledno, gubio kredibilitet kod građana, pa su izgubili vlast u skoro polovini opština koje su osvojili na majskim izborima 2012. Sada naprednjaci vladaju u oko 94 opštine, dok su demokrate izgubile pozicije u čak 35 samouprava

  • 12

Nakon proteklih majskih izbora 2012, vlast SNS-a iz dana u dan jača u lokalnim samoupravama, pa se naprednjaci lagano bliže cifri od 100 opština u kojima vladaju samostalno ili u koaliciji sa drugim strankama, dok je za poslednje dve godine DS izgubio čelne pozicije u 35 samouprava.

SNS vlada tačno u 80 opština i 14 gradova, dok socijalisti, prema podacima Branka Ružića, šefa Izvršnog odbora, učestvuju u vlasti u oko 80 lokalnih samouprava (u Srbiji bez KiM ima 150 opština i 24 grada).

I dok je popularnost SNS-a vrtoglavo rasla proteklih godina, DS je, očigledno, gubio kredibilitet kod građana, pa su izgubili vlast u skoro polovini opština koje su osvojili na majskim izborima 2012. Na osnovu podataka koje ima Demokratska stranka, oni trenutno drže vlast u 50 lokalnih samouprava, dok su bez čelnih pozicija ostali u gotovo 35 opštine.

U poslednje vreme u najvećem broju, a za najkraće vreme došlo je do izmena u Vojvodini. Prethodnih meseci su naprednjaci sa koalicionim partnerima SPS-om i SVM-om,  a uz podršku Nenada čanka, DS-a i LSv-a preuzeli vlast od demokrata u Novom Sadu, Šidu, Bečeju, Rumi, Kikindi, Subotici, Somboru, Kuli, Malom Iđošu... a do rokada je došlo i u južnijim delovima Srbije: u Šidu, Blacu, Despotovcu, Kruševcu...

Međutim, iako je očigledno da naprednjaci dobijaju prednost, preciznu mapu lokalne vlasti veoma je teško napraviti jer se vlast u pojedinim opštinama u protekle dve godine menjala i do pet puta. Po broju rokada rekorder je svakako Aleksandrovac, jer je u ovoj opšini vlast pet puta menjana. Trenutno većinu ima GG Pokret za Župu, ali u vlasti učestvuju i članovi SNS-a.

Nije retkost ni da su pojedine stranke radile u suprotnosti sa načelima njihovih partija, pa su tako naprednjaci u Bajinoj bašti zbacili demokrate i šurovali sa radikalima i DSS-om. Ipak, u nekim slučajevima do saradnje je došlo i između najljućih protivnika. SNS i DS su prevazišli razlike i zajedno zauzeli vladajući tron u ćupriji i Vladičinom Hanu, gde su se naprednjaci zamenili socijaliste demokratama.

Ipak, nisu ni naprednjaci nisu uvek upravljali kormilom, pa su gubili vlast zbog "izdaje" socijalista, kao što je to bio slučaj u Ivanjici, Valjevu, Krupnju, Malom Zvorniku. Jedino uporište u srbiji koje su demokrate preotele SNS-u je Titel, gde je DS uspeo da napravi novu većinu sa članovima URS-a, SPS-a.

Radomir Nikolić, šef IO SNS-a i njegov kolega iz SPS-a, Branko Ružić, poručuju da ove stranke ne insistiraju na prekonponovanju vlasti na lokalnom nivou po svaku cenu, ali da se trude da gde god postoji matematička kombinatorika formiraju vlast zbog boljeg funkcionisanja tih samouprava, prenosi Politika.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pravda

    26. septembar 2014 | 19:25

    Pozarevac je jedini grad u Srbiji, koji od 1944 do dana danasnjeg, ni sekund bio bez komunjara u vlasti!

  • stojke

    26. septembar 2014 | 15:27

    U Sopotu naprednjaci nemaju sta da traze. Dozive uvek fijasko. Zika je kralj!!

  • The Spatula

    26. septembar 2014 | 17:40

    Sjasi Kurta, uzjasi Murta. Kao da mi je bitno ko vlada, kad vlada zbog sebe a ne zbog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA