Srbija na Svetog Nikolu pregovara sa EU!

Pregovori sa Evropskom unijom će se, najverovatnije, nastaviti 19. decembra, a kako se pretpostavlja konferencija će početi sa poglavljima koja se tiču finansijske kontrole i Kosova

  • 9

Moguće je da Srbija uskoro dobije zeleno svetlo za naredni korak ka članstvu u EU, jer  se pretpostavlja da će se naredna međunarodna konferencija održati 19. decembra, na kojoj će se u Briselu na sednici Evropskog saveta okupiti vrh Evropske unije, svi šefovi država i zemalja članica EU.

Kako saznaju Novosti, tada bi bila otvorena i prva poglavlja, 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom. Na ovakvom redu vožnje posebno insistira Italija koja bi da "pogura" integracije Srbije pre nego što okonča šestomesečno predsedavanje EU i prepusti ga Letoniji.

Međutim, nije Italija jedina koja podržava evropske integracije Srbije, već je i Nemačka spremna, koja inače ima "tvrd stav o brzini evropskog puta" spremna da "progleda kroz prste Srbiji" posle pomaka u primeni Briselskog sporazuma. Nemačka je pozdravila poslednje dogovore koje su tehnički timovi Beograda i Prištine postigli o integrisanom upravljanju prelazima, slobodi kretanja i distribuciji struje, održavanju Parade ponosa, kao i o formiranju radne grupe za otkrivanje okolnosti paljenja ambasada 2008.

Ono što bi takođe moglo ubrzati proces evropskih integracija naše zemlje je i godišnji izveštaj o napretku, koji Evropska komisija objavljuje u oktobru, a u kojem će odlazeći komesar za proširenje Štefan File zatražiti otvaranje poglavlja u decembru.

Kako prenose "Novosti", opcija B je da Evropski savet u decembru, u svojim zaključcima, kaže da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja i da se naredna međunarodna konferencija zakaže posle novogodišnjih praznika, na godišnjicu početka pregovora Srbije i EU - 21. januara 2015.

Šefica našeg pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže za "Novosti" da je Srbija spremna da već u oktobru otvori poglavlje 32, za koje je gotova i pregovaračka pozicija:

- Poznato je da neke zemlje insistiraju da se među prvima otvori i poglavlje 35, koje se odnosi i na KiM. Tu će ključ biti nastavak dijaloga na visokom političkom nivou. Ukoliko Priština u narednim nedeljama formira nove institucije, biće dovoljno vremena do decembra da se napravi pomak u nastavku normalizacije odnosa.

Ukoliko se ostvari plan da se međuvladina konferencija održi u decembru, najkasnije u januaru, ključna poglavlja 23 i 24, o bezbednosti i vladavini prava, najverovatnije će biti otvorena narednog marta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataly

    30. septembar 2014 | 13:20

    Valjda ce se razgovori ticati Kosmeta i finansiske kontrole!!!Valjda je 15% drzavne teritorije trajna vrednost u odnosu na finansisku kontrolu praznih kasa i dzepova!

  • Сале

    30. septembar 2014 | 17:10

    Оно таман изгледа да продају Србију па да лепо идемо одавде. Изгледа нема више нас Срба само неки европљани, латини! Једног дана да причају деца како су их продали предци

  • teodora

    30. septembar 2014 | 15:58

    Za svaku pohvalu je sve sto je Vucic do sada ucinio za Srbiju. Samo neka nastavi ovako i Srbija ce uskoro biti clan EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA