SKANDALOZNO: Srbi ne mogu da tuže Amerikance zbog etničkog čišćenja u akciji "Oluja!

Oštećeni Srbi iz Kninske Krajine podneli su tužbu protiv američke vojne konsultantske firme sa zahtevom za odštetu od 10,4 milijardi dolara, ali je sud u Čikagu odbacio ove navode i doneo rešenje da se ovaj spor ne može voditi u Americi

  • 72

Srbi iz Hrvatske neće moći za svoj duševni bol, materijalnu štetu ili etničko čišćenje da tuže vojnu konsultantsku firmu "MPRI" iz SAD, glasi odluka američkog saveznog suda u Čikagu!

"Pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut slučaj po tužbi protiv vojne konsultantske firme "MPRI" iz SAD da je obučavala i opremala hrvatske snage tokom akcije "Oluja"", odlučio je američki savezni sud u ovom gradu.

Sudija Džon Li doneo je odluku da nema nadležnost da sasluša tvrdnje navedene u tužbi koju je 2010. godine podnela grupa srpskih državljana u ime svih Srba iz Krajine, u kojoj se tvrdi da je "MPRI" izradila plan, obučila i pripremila hrvatske snage za operaciju "Oluja".

Podsetimo, Srbi iz Kinske Krajine podneli su tužbu protiv "MPRI" sa zahtevom za odštetu od 10,4 milijardi dolara, uz kamate od 1995. godine.

U tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili "MPRI" da žele da "uklone Srbe sa svoje teritorije", a planiranje operacije izvršeno je u sedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj.

"Operacija "Oluja" rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobjeglo iz Krajine", naglašava se u tužbi.

Podnosioci tužbe ističu "da nije poznato da li je osoblje `MPRI` učestvovalo u genocidu i da se to ne pominje u tužbi, već da je poznato da je ta firma obezbijedila način da se genocid desi".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    30. septembar 2014 | 18:56

    Kako da ih tuzimo kad su to naši pravi prijatelji, ..... kao ovnovi trčimo u njihov zagrljaj Srbi osvestite se

  • jagodinac

    30. septembar 2014 | 18:49

    Naivni Srbi su zaista misli da ce Amerika da sudi samoj sebi. Sad ovekujem Srbe iz Chichago da organizuju proteste i nateraju svojom brojnoschu sud da primeni odluku.

  • Ko6ac

    30. septembar 2014 | 19:17

    Ne znam sta ste ocekivali...pa oni su nam i napravili sve ovo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA