Selaković: Zakoni se ne menjaju ucenama!

- Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu. Hajde da sačekamo postupanje Ustavnog suda po toj inicijativi. Ako kaže da su neke odredbe zakona neustavne, naravno da ćemo ići na izmenu - rekao je ministar pravde

  • 5
Nikola Selaković, Miljko Radisavljević Foto: Milena Đorđević

Ministar pravde Nikola Selaković ponovio je danas da su njegova vrata otvorena za advokate koji štrajkuju, ali je istakao da se zakoni nikako ne mogu menjati ucenama.

- Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu. Hajde da sačekamo postupanje Ustavnog suda po toj inicijativi. Ako kaže da su neke odredbe zakona neustavne, naravno da ćemo ići na izmenu - rekao je Selaković na B92 i istakao da advokati moraju da počnu da rade, jer štrajkom krše zakon.

On je dodao da će, ako bude potrebno, zajedno sa advokatima napisati urgenciju Ustavnom sudu, u kojoj će zamoliti da se te inicijative uzmu u hitno razmatranje.

Upitan da li bi podneo ostavku ukoliko bi štrajk advokata potrajao, Selaković je odgovorio da nikada ne bi prezao od toga "ukoliko bi napravio tako teške greške u delokrugu rada koji je isključivo u njegovoj nadležnosti".

Selaković je rekao i da će građanin moći da bira kome će se obratiti za pravne poslove - notaru ili sudu.

- Za pravnu sigurnost je najbolje da ide kod javnog beležnika, ali njegov je izbor da li će sam da napravi testament, ili će da ide u sud ili kod notara - rekao je Selaković.

On je, takođe, naveo da je za sve ugovore o prometu nekretnina čija je vrednost do 48 miliona dinara, odnosno 400.000 evra, jeftinije sačiniti javnobeležnički zapis, nego otići kod advokata da sastavi ugovor po advokatskoj tarifi, a onda i u sud da se overi.

Selaković je rekao da sistem javnih beležnika uvodi red u Srbiji koji, kako je ocenio, nekome ne odgovara.

On je dodao i da je spreman da razgovara sa advokatima o porezu, ali zajedno sa Ministarstvom finansija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubomir

    2. oktobar 2014 | 14:09

    A kako ti ministre sa tvijim kabinetom mislis da si najpametniji, pa da te svi a i pametniji od tebe, brojniji od ministarstva bespogovorno slusaju i cute na sve bezobrazluke(???), koje clanovi vlade , ministarstava i... cine prema gradjanstvu. Inace sam bi uveo neke promene u funkcionisanju advokatske delatnosti, ali u ovom trenutku ih podrzavam jer treba zaustaviti bahatost i agresivnost koalicije PUPS, SPS, SNS. Jos da se udruze, advokati, studenti, prosvetni i drugi obespravljeni i obescasceni gradjani. Nema opravdanja da za sve nije kriva ova koalicija, pa da dodamo DS, cija je vecina clanstva pohrlila u sada vladajuce stranke.

  • Ljubomir

    2. oktobar 2014 | 14:10

    Ne mogu se ni sprovoditi nasilno i protivno interesima gradjana.

  • aHaj

    2. oktobar 2014 | 12:26

    DOBRO JE DA POSTOJI MOGUČNOST IZBORA , DOSTA JE BILO MONOPOLA U OVOJ DRŽAVI, I DRANJA NARODA, JER NISU IMALI IZBORA.ADVOKATI IZBORITE SE SA KONKURENCIJOM CENOM A NE ŠTRAJKOM.VREME ŠTRAJKA JE PROŠLOST.A DA ZNATE SVUDA U SVETU PORED ADVOKATA POSTOJE I NOTARI I SVAKO RADI SVOJ POSAO.KRAJNJE JE VREME DA I SRBIJA KRENE NAPRED .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA