Političari o datumu raspisivanja izbora: Baksuzni broj 13 nam ne može ništa!

Nesrećni broj 13 i održavanje izbora na Đurđevdan neće imati nikakve veze sa uspehom partija na predstojećem biranju, tvrde stranački funkcioneri

  • 0

Sujeverje i sujeverni deo su svakodnevice Srbije, čiji su se političari u izborni proces upustili upravo 13. dana marta, sa ili bez problema što je datum za start označio internacionalno baksuzni broj. Upravo je taj  "baksuzni" broj 13 datum raspisivanja parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, dok će kraj izborne trke obeležiti Ðurđevdan - jedna od najvećih slava Srba.

Međutim, srpski političari koje smo kontaktirali napominju da nisu sujeverni, i dodaju da datumi raspisivanja i održavanja izbora neće imati nikakve veze sa uspehom političkih stranaka na predstojećem biranju.

Slavica Ðukić Dejanović, predsednica Skupštine, ističe da ne pridaje nikakav značaj broju 13,  i da se u svom okruženju nije susretala sa sujevernima.

- Ne vidim tu ništa neobično i nemam problem sa datumom raspisivanja izbora zbog broja 13. Svi datumi su isti i, baš naprotiv, za taj broj vezuje me jedan od najsrećnijih trenutaka u životu - rođenje mog unuka. Pored toga, za 13. dane raznih meseci vezuju me i mnogi moji profesionalni uspesi i intimno lepi događaji - kaže ona.

Ona poručuje sujevernim biračima da ne treba da vide nikakvu negativnu konotaciju u  datumu raspisivanja izbora.

- Građani zaslužuju da čin raspisivanja izbora bude poziv da iskažu svoje elementarno pravo, da svojim glasom biraju vlast na lokalnom, pokrajinskom i parlamentarnom nivou, da biraju one koji će odgovarati baš njima za potrebe koje imaju - objašnjava ona.

Zoran Krasić, potpredsednik Srpske radikalne stranke, navodi da nikakve "kosmičke sile" neće pomoći vladajućoj koaliciji na narednom glasanju i ističe da on uopšte nije sujeveran, a to važi i za njegove stranačke kolege.

- Mislim da su se datum raspisivanja i datum održavanja izbora slučajno poklopili i uveren sam da ni to što su 13. raspisani ni to što se održavaju na Đurđevdan neće značiti ništa u krajnjem rezultatu glasanja. Uopšte nisam sujeveran, a nisu ni moje stranačke kolege.  Ishod izbora koji će se održati na Đurđevdan će pre svega zavisiti od rezultata koji su pokazani u prethodnom mandatu. Nikakve "kosmičke sile" ne mogu da pomognu vladajućoj koaliciji da ostvare dobar rezultat - uveren je Krasić.

Aleksandra Janković, psiholog i poslanik Nove Srbije, ističe da religija i sujeverje ne idu zajedno.

- Nisam sujeverna. Ja sam pravoslavni hrišćanin, tako da  ne verujem u to. Broj 13 i veliki hrišćanski praznik Đurđevdan neće odrediti uspeh stranaka na izborima. Rezultat će pre svega odrediti građani, koji će tog dana izabrati onog koji je u proteklom periodu ostvario najbolje rezultate u svom radu - kaže ona.

Psiholog Aleksandra Marjanović objašnjava da se sujeverje kvalifikuje kao iracionalno, nerazumno verovanje da su dešavanja u budućnosti uzrokovana određenim radnjama koje nemaju logičnu osnovu, niti uzročno-posledičnu vezu.

- Sujeverja mogu biti kolektivna, vezana za određenu zajednicu ili narod, i internacionalna, među kojima je i pridavanje značaja broju 13. Psiholozi smatraju da sujeverje ne mora uvek da označava negativnu pojavu, već ponekad pomogne da se u život unese malo reda i da ritualnim radnjama možemo da izbegnemo nevolju. Ponekad sujeverje pomaže da odagnamo sumnju i strah, a stvorimo sigurnost i red - smatra  Marjanovićeva.

Podsetimo, verovanje da je 13 baksuzni broj i da donosi nesreću potiče iz  drevnog nordijskog  mita o 12 bogova, koji su priredili večeru na koju je nepozvan upao 13. gost, nestašni Loki, koji je uspeo da slepog boga tame Hodera navede da ubije Baldera, boga veselja i zadovoljstva.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA