U ZDRAVLJE: Patrijarh Irinej i Toma Nikolić nazdravljaju pivom za ujedinjenje Nemačke! (FOTO) (VIDEO)

- Odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili bolji nego što su danas - rekao je večeras nemački ambasador u Beogradu na prijemu povodom obeležavanja 24. godišnjice Dana ujedinjenja Nemačke, a u to ime su predsednik Srbije i patrijarh Irinej nazdravili kriglom piva

  • 13

Nemački ambasador u Beogradu, Hajnc Vilhelm, je pred nekoliko stotina zvanica u ambasadi Nemačke izrazio zadovosljstvo što već treću godinu zaredom u Srbiji proslavlja važan dan u istoriji Nemačke, Dan ujedinjenja nemačke, prenosi Blic.

- Srećan sam što sam ovde i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je mnogo toga urađeno u bilateralnim odnosima naše dve zemlje otkako sam u Beogradu. Oni samo mogu dalje da se razvijaju i unapređuju - rekao je ambasador.

Vilhelm je podsetio i na nedavni boravak premijera Aleksandra Vučića u Berlinu što je ocenio kao još jedan važan korak u daljim odnosima dve zemlje. Takođe je ponovo istakao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije.

- Početak pregovora 21. januara bio je istrorijski korak za Srbiju i Nemačka, kao i ostale članice Unije, podržavaju da se taj put nastavi i nadam se da će Srbija uskoro postati član - dodao je Vilhelm.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe se obratio prisutnima i poručio da je srećan što je ružna istorija dve zemlje iza nas.

- Naše dve zemlje ispreplitane su konfliktima, ali na tim sukobima živeli su naši preci. Danas smo već 15 godina u miru i nadam se da je to samo prvih 15 u narednih 150. Iako ima i nekih bitnih stvari po Srbiju u kojima se ne slažemo, naše dve zemlje danas vode slične politike i imaju skoro identične stavove po mnogim pitanjima - rekao je predsednik.

Nemačka ambsada pod svojim krovom okupila je veliki broj ličnosti sa političke scene Srbije uključujući premijera Srbije Aleksandra Vučića, šefa diplomatije Ivicu Dačića, ministre unutrašnjih poslova i sporta, Nebojšu Stefanovića i Vanju Udovičića, Čedomira Jovanovića, Vuka Draškovića, ali i predstavnike bivše vlasti Borisa Tadića, Dragana Šutanovca, Dušana Petrovića...

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije želeo da daje odgovor na pitanje „Blica" kako komentariše izjavu ambasadora Vilhelma da „odnosi Srbije i Nemačke nikad nisu bili bolji nego što su danas”.

Među prisutnima su bili i patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, američki ambasador Majkl Kirbi, Ružica Đinđić, Karađorđevići, predstavnici medija Željko Mitrović, Zoran Panović, Milan Ćulibrk i mnogi drugi.

KOBASICE

U jednom trenutku se stvorio red za kobasice koje su posluživane na prijemu u nemačkoj ambasadi. Zvanice su, u parovima, strpljivo čekale u redu za kobasice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nb

    3. oktobar 2014 | 10:33

    Karadjodjevicu pivo jok

  • Sanja

    3. oktobar 2014 | 12:57

    Znači, FUJ! Pokojna baba mi se prevrće u grobu!

  • Александар Џунић

    3. oktobar 2014 | 12:14

    Свашта. Колапс СССР-а, уједињење Немачке, распад СФРЈ. Шта ту има да се слави.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA