TITO, STALJIN I AMERIKA: SAD spremale prevrat u SFRJ

Otvaranje arhive bugarske Državne bezbednosti otkrilo "tajne američke planove prema Jugoslaviji"

  • 0

Sjedinjene Američke Države pripremale su prevrat u Beogradu kako bi sprečile vojnu invaziju Sovjetskog Saveza na Jugoslaviju nakon Titove smrti, navodi se u izveštaju agenta bugarske tajne službe, mitropolita Simeona Kostadinova, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Mitropolitovi izveštaji postali su dostupni javnosti nakon otvaranja dosijea bugarske Državne bezbednosti. Arhiva mitropolitovih izveštaja je, kako se navodi, teška "više od tone". On je izneo i mišljenje da će se Jugoslavija raspasti "posle pada gvozdene zavese".  Mitropolit Simeon je o "tajnim američkim planovima prema Jugoslaviji", kojom je vladao Josip Broz Tito, izvestio 1974. godine iz Njujorka, a s tim planovima su, kako se navodi, bile upoznate i Velika Britanija i Francuska. Mitropolit Simeon je u Americi delovao od 1966. do 1980. godine.

U jednom od njegovih izveštaja piše da ipak neće biti dopušteno da se desi invazija, pa se "zato priprema prevrat za jesen 1974. godine", još za Titovog života. Mitropolit je izvestio o tome da Amerikanci organizuju "podrivačku delatnost" u Jugoslaviji. Za to pripremaju "mlade Srbe, Hrvate, Slovence, možda i Bugare", a trening bi se obavio u državi Nju Džerzi. Kada budu bili obučeni, biće infiltrirani u Jugoslaviju preko Grčke. U tom tajnom poduhvatu za Ameriku se koristi termin "mačor", za Sovjetski Savez "mačka", a za Jugoslaviju "mače".

On tvrdi da mu je lično jedan američki vojni zvaničnik pokazao o ovome "tajni dokument". Navodi se i da je bugarska tajna služba izveštaje mitropolita prosleđivala sovjetskom KGB, koji je bio oduševljen sposobnošću agenta. Posebna pažnja, dodaje se, posvećena je Simeonovim izveštajima o ruskom književniku Aleksandru Solženjicinu, kome je Moskva oduzela državljanstvo 13. februara 1974. i deportovala ga na zapad.

Kako je ranije saopšteno, mitropolit je radio pod kodnim imenima "Hristov" i "Torov". Sinod Bugarske pravoslavne crkve zasedao je prošle sedmice povodom obelodanjivanja mitropolitovih izveštaja. Veruje se, kako je saopšteno, da je većina mitropolita Bugarske pravoslavne crkve radila za državnu tajnu službu. Sednica Sinoda održana je iza zatvorenih vrata, a sam početak je obeležio incident kada je jedan od mitropolita udario novinarku državne TV.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA