KURC U SRBIJI: Sa Vučićem i Dačićem o srpskom putu ka EU!

- Brzina pristupnih pregovora zavisi u osnovi od napretka kandidata. U slučaju Srbije sam optimista da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedno ili dva poglavlja - kazao je Kurc pred dolazak u Srbiju

  • 7
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc danas će, drugi put ove godine, posetiti Srbiju, a kako je najavljeno u Beču, sastaće se sa premijerom Aleksandrom Vučićem i srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Planirano je da šef austrijske diplomatije obiđe Šabac, kako bi se upoznao, na licu mesta, sa projektima obnove posle majskih poplava i radom austrijskih humanitarnih organizacija.

Trenutno se donacijama Karitasa renoviraju kuće za 130 porodica, preneo je agenciji APA Miroljub Nikolić, šef Karitas Srbije u Šapcu. Vrednost projekata koje Karitas Austrija sprovodi u Ssapcu iznosi oko 400.000 evra.

Srbija je među zemljama koje su prioritet spoljne politike Austrije, a zvaničan Beč se u Srbiji posmatra kao zemlja koja daje podršku na putu u EU.

Ministar inostranih poslova Austrije je pred dolazak u Beograd rekao da Srbija još ove godine može otvoriti jedno ili dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

- Brzina pristupnih pregovora zavisi u osnovi od napretka kandidata. U slučaju Srbije sam optimista da će još tokom ove godine biti moguće otvoriti jedno ili dva poglavlja - kazao je Kurc u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu.

Upitan da li je zadovoljan reformskim radom srpske vlade i da li veruje da će Srbija biti spremna do 2019. za prijem u EU, kako to najavljuje vlada premijera Vučića, on je ocenio da je srpska vlada ambiciozno pristupila svom poslu.

- To je sigurno veoma ambiciozan cilj, čije postizanje zavisi od toga koliko brzo će Srbija ispuniti uslove za pridruživanje. Vlada Srbije je svakako već ambiciozno pristupila svom poslu, a ja mogu samo da je ohrabrim da održi impresivan reformski tempo - istakao je Kurc.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MICA

    8. oktobar 2014 | 09:58

    Od velikog je znacaja poseta Gospodina Sebastiana za Srbiju,to znaci da Premijer Aleksandar Vucic ima odlicnu saradnju sa svima,cene ga,postuju i uvazavaju.

  • 123

    8. oktobar 2014 | 12:58

    Mislim da je podrška Kurca vrlo važna za Srbiju.

  • Jovan

    8. oktobar 2014 | 09:48

    Verujem u ozdravljenje Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA