ZAŠTO SRBI NE SLAVE VIDOVDAN? Kralj Aleksandar ga ukinuo jer je previše nacionalistički!

Kralj Aleksandar I Karađorđević doneo je odluku o ukidanju državnog praznika zbog straha kako će na proslavljanje ovog srpskog praznika reagovati Zagreb i Ljubljana. Šta vi mislite, da li je Vidovdan nacionalistički praznik i da li bi ga trebalo opet proslavljati?

  • 59

Srbi su sve do 1929. godine proslavljali Vidovdan - 28. jun kao svoj državni praznik, ali je odlukom kralja Aleksandra I Karađorđevića, u narodu znanog i kao Ujedinitelj, to praznovanje ukinuto, jer je bilo previše nacionalistički!

Praznovanje 28. juna kao državnog praznika u Srbiji ukinuto je 1929. godine, a sve zbog toga jer je kralj Aleksandar I koji je težio jugoslovenstvu, smatrao da je slavljenje Vidovdana previše nacionalistički čin, koji bi mogao biti pogrešno shvaćen u Zagrebu i Ljubljani.

Baš zbog straha da će Vidovdan narušiti mir u Kraljevini Jugoslaviji (ranije SHS) kralj Aleksandar se odlučio za ovakav korak i ukinuo državni praznik.

Nakon januarske diktature 6. januara 1929. godine i proglašenja kraljevine Jugoslavije, 3. oktobra 1929. godine kralj Aleksandar Karađorđević donosi novi "Oktroisani ustav" gde je odluka o zabrani proslavljanja Vidovdana kao "državnog praznika" postala i zvanična.

Vidovdan je izbačen iz prazničnog kalendara države jer je bio suviše "nacionalistički" i suprotstavljen režimskoj ideji "integralnog jugoslovenstva".

Šta vi mislite, da li je Vidovdan nacionalistički praznik i da li bi ga trebalo opet proslavljati?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • head hunters ne postoje

    12. oktobar 2014 | 17:35

    Kakva glupost jugoslovenskog kralja. Kraljevina SHS je najveca steta naneta srpskom narodu.

  • Zufer Avdija

    12. oktobar 2014 | 17:18

    Uvek se mi moramo neceg stideti.Mi ga slavimo i slavicemo ga.Srbija je vecna

  • ja

    12. oktobar 2014 | 17:31

    E briga bas sta misle Hrvati i Slovenci. Postujmo sebe, a oni su nas unistili, daleko im lepa kuca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA