Dačić: Hvala Austriji na podršci, spremni smo za pregovore sa EU! (FOTO)

Vicepremijer Srbije poručio je austrijskom kolegi da Srbija očekuje podršku Austrije da se do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja

  • 3

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić je u razgovoru sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom zahvalio Austriji na podršci u procesu evrointegracija.

Dačić je poručio austrijskom kolegi da Srbija očekuje podršku Austrije da se do kraja godine otvore prva pregovaračka poglavlja.

Takođe, on je istakao da je Srbija potpuno spremna za pregovarački proces o članstvu u Evropskoj uniji.

Austrijski ministar za Evropu, integracije i međunarodne odnose, čestitao je srpskom kolegi na veoma pozitivnom Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i izneo uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti jedno ili dva pregovaračka poglavlja.

Sebastijan Kurc podvukao je da Austrija snažno podržava Srbiju u pregovaračkom procesu, kao i da će se kod drugih evropskih partnera založiti za otvaranje poglavlja do kraja godine, navodi se u saopštenju.

Dačić je ocenio je da je izbor Austrijanca Johanesa Hana za evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU dobra vest za Srbiju, jer poznaje region i zalaže se za politiku proširenja.

Povodom predstojećeg predsedavanja Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Dačić je podvukao spremnost da se međusobni kontakti intenziviraju kako bi se što uspešnije realizovali prioriteti OEBS-a i ojačao njegov doprinos uspostavljanju stabilnosti.

On je je pozdravio kandidature Nemačke i Austrije za naredne predsedavajuće OEBS-u.

Srpski ministar spoljnih poslova je bilateralne odnose dve zemlje ocenio kao veoma dobre i izrazio spremnost za njihovo dalje unapređenje. Dačić je zahvalio Austriji, koja je nakon poplava u Srbiji, među prvima uputila pomoć.

Ministar Kurc istakao je da je u posetu Srbiji došao u pratnji predstavnika austrijskih humanitarnih organizacija, kako bi se upoznali sa razmerama štete od poplava i videli na koji način se koristi pomoć koju je Austrija uputila.

Prethodno je sa Kurcom razgovarao i premijer Aleksandar Vučić, a prošle nedelje je u poseti Beču boravila ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je dobila uveravanja da Srbija ima podršku Austrije na putu ka Evropskoj uniji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Његош

    8. oktobar 2014 | 18:22

    Хвала господину Курцу и у моје име!

  • Rajko Ćuk

    8. oktobar 2014 | 19:13

    Svaka podrška je dobra , još ako je iekrena kao što je to od Austrije onda je to za svaku pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA