Đurić: Srbija će menjati Ustav zbog Kosova i EU!

Govoreći o mogućnosti da se promeni Ustav, direktor Kancelarije je istakao da je se u pregovorima Beograda i Prištine pravni okvir posmatra kao nešto što je dato, ali da u jednom trenutku mora da se uklopi Zajednica srpskih opština u pravni sistem

  • 8

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će se od Srbije očekivati promena Ustava, ali ne samo zbog odnosa sa Prištinom. On je istakao da će to biti neophodno i zbog evrointegracija, te dodoa da su sve preporuke iz izveštaja Evropske komisije korisne za Srbiju.

Đurić je, gostujući na RTS-u, rekao je da se izveštaj odnosi na primenu Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, ali i rešavanje pitanja civilne vlasti.

Govoreći o mogućnosti da se promeni Ustav, direktor Kancelarije je istakao da je se u pregovorima Beograda i Prištine pravni okvir posmatra kao nešto što je dato, ali da u jednom trenutku mora da se uklopi Zajednica srpskih opština u pravni sistem kako bismo imali pravnu sigurnost.

Đurić je naglasio da će nas svakako očekivati promena Ustava zbog evrointegracija. Prema njegovim rečima, važno je da je srpskim Ustavom predviđena mogućnost da se usvoji ustavni zakon koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju smatra da se nekada suviše pitanje odnosa Beograda i Prištine guraju u centar pažnje, pa su zapostavljena neka druga pitanja neophodna za evrointegracije.

Kada je reč o nastavku pregovora sa EU, Đurić očekuje da će do kraja godine, paralelno pored poglavlja 35, biti otvoreno još jedno poglavlje.

Đurić je rekao da su sve preporuke iz izveštaja Evropske komisije korisne za Srbiju.

Komentarišući medijske navode da će kosovska predsednica Atifeta Jahjaga 1. novembra doći u Beograd, Đurić je rekao da nema takvih saznanja, ali da se svi građani koji ne krše zakon mogu kretati na celoj teritoriji Srbije.

Govoreći o tome što skupština u Prištini još nije konstituisana, iako je od izbora prošlo nekoliko meseci, Đurić je rekao da to što nema vlade i nama ne odgovora, ali da mi ne možemo Albancima da biramo rukovodstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    9. oktobar 2014 | 10:13

    Mozda Srbija promeni vas?

  • Salvatore

    9. oktobar 2014 | 11:46

    Čim se menja ustav pada vlada u demokratsim državama.....ili drugačije rečeno javno ćemo priznati Kosovo!!!!

  • Rodja

    9. oktobar 2014 | 11:27

    U skupstini ce mozda i proci,ali na referendemu sigurno NECE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA