• 8

Đurić: Srbija će menjati Ustav zbog Kosova i EU!

Govoreći o mogućnosti da se promeni Ustav, direktor Kancelarije je istakao da je se u pregovorima Beograda i Prištine pravni okvir posmatra kao nešto što je dato, ali da u jednom trenutku mora da se uklopi Zajednica srpskih opština u pravni sistem

  • 8

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će se od Srbije očekivati promena Ustava, ali ne samo zbog odnosa sa Prištinom. On je istakao da će to biti neophodno i zbog evrointegracija, te dodoa da su sve preporuke iz izveštaja Evropske komisije korisne za Srbiju.

Đurić je, gostujući na RTS-u, rekao je da se izveštaj odnosi na primenu Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, ali i rešavanje pitanja civilne vlasti.

Govoreći o mogućnosti da se promeni Ustav, direktor Kancelarije je istakao da je se u pregovorima Beograda i Prištine pravni okvir posmatra kao nešto što je dato, ali da u jednom trenutku mora da se uklopi Zajednica srpskih opština u pravni sistem kako bismo imali pravnu sigurnost.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Đurić je naglasio da će nas svakako očekivati promena Ustava zbog evrointegracija. Prema njegovim rečima, važno je da je srpskim Ustavom predviđena mogućnost da se usvoji ustavni zakon koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju smatra da se nekada suviše pitanje odnosa Beograda i Prištine guraju u centar pažnje, pa su zapostavljena neka druga pitanja neophodna za evrointegracije.

Kada je reč o nastavku pregovora sa EU, Đurić očekuje da će do kraja godine, paralelno pored poglavlja 35, biti otvoreno još jedno poglavlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Đurić je rekao da su sve preporuke iz izveštaja Evropske komisije korisne za Srbiju.

Komentarišući medijske navode da će kosovska predsednica Atifeta Jahjaga 1. novembra doći u Beograd, Đurić je rekao da nema takvih saznanja, ali da se svi građani koji ne krše zakon mogu kretati na celoj teritoriji Srbije.

Govoreći o tome što skupština u Prištini još nije konstituisana, iako je od izbora prošlo nekoliko meseci, Đurić je rekao da to što nema vlade i nama ne odgovora, ali da mi ne možemo Albancima da biramo rukovodstvo.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Vatro Marx

    Gospodine Djuricu, Srbija kao cjelina naroda nema što da promijeni nego Vi mijenjate kako vama odgovara, bez obzira što je vecina glasalo za vašu partiju, ne možete rijeci da Srbija mora ili treba mijenjati ustav radi Kosova, tko to kaze Onaj Pile (File) jaga zovem pjevač,stalno zuri sa tim poglavljem jer mora da pozuri jer sada ima priliku kao nikada. Taj iz EU traži će još vise to je tek početak da ce vas glava zaboliti tako lako prodati srpsku kozu. Ne zaboravite da sa EU biti ćemo samo na gubitku a nikakvom dobitku. Sta su obećali a sta smo dobili dosada, samo obecanja ućice u EU sta je za vas to dovoljno a jos se nezna kada ćemo u EU mozda 2030 dali ce do tada postojat EU? Samo vam mogu reci daćemo se pokajati ali biće kasno. Ova kao i predhodna vlada ode druga dodaje, pa znaš oni su krivi jer su to oni sve uradio. Srbija svakog dana sve vise tone i sve manja izgleda.Novi Sad i N. Pazar mira nema što se tu još sve sprema.

  • Mile kurjak

    Moze sve i svasta, al Kosmet ne damo! To je granica.

  • Salvatore

    Čim se menja ustav pada vlada u demokratsim državama.....ili drugačije rečeno javno ćemo priznati Kosovo!!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima