Gašić: Investiranje u odbranu strateški interes Srbije!

Otvarajući međunarodni naučno-tehnički skup posvećen razvoju odbrambenih tehnologija "OTEH 2014", ministar odbrane rekao je da se investiranjem u sistem odbrane jača sveukupni privredni potencijal Srbije, objasnivši to činjenicom da su odbrambena i vojna industrija jedne od najvitalnijih grana domaće privrede

  • 3

Međunarodni naučno-tehnički skup posvećen razvoju odbrambenih tehnologija "OTEH 2014" otvoren je danas u Beogradu, a ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je da investiranje u odbrambenu industriju i vojsku predstavlja strateški interes Srbije.

Otvarajući skup, Gašić je istakao da se investiranjem u sistem odbrane jača sveukupni privredni potencijal Srbije, objasnivši to činjenicom da su odbrambena i vojna industrija jedne od najvitalnijih grana domaće privrede.

- Uvek smo konkretnim merama podržavali opstanak i razvoj odbrambene industrije kroz istraživačke i razvojne projekte u oblasti naoružanja - rekao je Gašić.

Ministar odbrane je ocenio da je današnji skup prilika da se na jednom mestu sretnu svi uključeni u delatnost odbrambenih tehnologija i poručio da je Ministarstvo odbrane uvek bilo i biće otvorene za međunarodnu vojno-tehničku saradnju, čemu svedoči veliki broj učesnika iz inostranstva.

Na dvodnevnom skupu biće predstavljeno 157 radova, objasnio je direktor VTI pukovnik Zoran Rajić, dodavši da je na njima radilo ukupno 517 autora i koautora, od kojih je 61 iz inostranstva.

- Ovo je prilika da vidimo gde smo mi u odnosu na njih, da saznamo nešto novo i da razmenimo uskustvo. Ovo je i dobra prilika da naše kolege iz sveta vide dostignuća i šta Srbija može - rekao je Rajić.

On je istakao da s ponosom može da kaže da Srbija ima šta da pokaže svetu i da je Srbija u svetu prepoznatljiva po svojoj odbrambenoj tehnologiji.

- Ono što će VTI i Srbija, odnosno naša vojna industrija pokazati, a što je novo, videće se na paradi 16. oktobra. VTI (na paradi) učestvuje sa osam većih sredstava, među kojima smo posebno ponosni na modularni rakteni sistem, potpuno automatizovanu haubicu 122 milimetra, na naše sisteme bespilotnih letelica, na širokopojasni radio goniometar... - istakao je Rajić.

Na OTEH-u ove godine biće predstavljeni naučni radovi iz oblasti odbrambenih tehnologija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Češke, Makedonije, Sudana, Belorusije, Kanade, Velike Britanije, Alžira i Austrije.

OTEH je međunarodni naučni skup istraživača iz područja odbrambenih tehnologija koji se od 2005. održava i čiji je cilj da se sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledaju aktuelnosti u toj oblasti.

VTI je vodeća srpska naučnoistraživačka ustanova u oblasti istraživanja i razvoja sredstava naoružanja i vojne opreme, čiji je osnovni zadatak istraživanje u specifičnim vojnotehničkim područjima koja služe kao osnova za programe razvoja novih sredstava naoružanja i vojne opreme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Golub

    9. oktobar 2014 | 15:34

    Prvo poljoprivreda pa onda odbrana....

  • Trtograf

    10. oktobar 2014 | 02:41

    Dve pretece coveka.

  • Baronica

    10. oktobar 2014 | 14:37

    Uz Vučića, retko impozantna pojava na našoj političkoj sceni, ljudina u pravom smislu te reči, autoritet koji se poštuje, ali i čovek kojem se veruje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA